Els sindicats dels bombers no descarten portar el règim de jubilació al Constitucional

La sala administrativa del Superior indica en la seva darrera sentència el camí del TC però sempre que sigui en l’aplicació de la norma en un cas concret

Els dos representants sindicals en acudir a la Batllia a interposar la demanda.
Els dos representants sindicals en acudir a la Batllia a interposar la demanda. Toni Solanelles

Les dues organitzacions sindicals que representen la major part dels funcionaris de bombers -ABA i A118- no descarten portar el règim de jubilació del cos al Tribunal Constitucional (TC). La resolució de la sala administrativa del Tribunal Superior (TS) era previsible per als responsables de les dues associacions, més després de la resolució de primera instància, i ara ABA i A118 avaluaran la possibilitat, miraran si hi ha una escletxa per acudir al TC.

Els sindicalistes dels bombers van demanar el 2019 al departament de Funció Pública de Govern que aclarís si el règim de jubilació establert en un reglament del Consell General del 1980 -i que possibilitava que els agents es prejubilessin amb 55 anys i el 60% del darrer salari percebut; o que es retiressin obligatòriament als 60 anys amb el 70% de l’última nòmina- havia estat derogat o no ho havia estat. A parer de l’ABA i A118, els marcs legals posteriors que regulen el sistema de jubilació dels funcionaris, a diferència del que passa amb altres cossos uniformats, no va deixar sense efecte explícitament aquell reglament de fa quaranta anys.

Joan Torra i Miquel Àngel Adrán el dia que van acudir a la Batllia, l'octubre del 2019, a presentar la demanda.

Relacionat

Cop de porta judicial a la pretensió dels bombers de mantenir el règim de jubilació del 1980

Funció Pública va respondre al seu dia que són les lleis sobre el sistema de pensions del 2014 i la norma legal específica que regula el funcionament del cos de bombers el marc legal sobre el qual cal cenyir-se. Com que explícitament no es deixava clar si el reglament del 1980 està derogat o no, l’ABA i l’A118 van judicialitzar la qüestió. Però ni la Batllia, en primer terme, ni el TS després no han donat la raó als representants sindicals dels bombers. Recorden que no es feina del poder executiu dir de forma general quin és el marc legal aplicable i tampoc és tasca dels òrgans jurisdiccionals resoldre consultes.

En aquest sentit, la recentment dictada sentència de la sala administrativa del Superior recorda que, en tot cas, és el TC qui pot arribar a tenir aquest rol més de consulta en relació amb l’aplicació de les lleis. És aquesta, probablement, l’escletxa que han de mirar els assessors legals dels dos sindicats d’aprofitar si hi ha marge. Perquè no està clar que es pugui fer d’una manera genèrica.

On sí que podien entrar el tribunals seria en el cas que es judicialitzés la situació concreta d’un funcionari. Aquesta qüestió també s’haurà de valorar. Si és possible que algun agent que es vulgui prejubilar o ho hagi fet i no hagi rebut el percentatge de salari que li correspondria en virtut d’aquell reglament de 1980 pot engegar el procediment per tal que els tribunals avaluïn específicament quin règim de jubilació li pertocaria.

Comentaris (3)

Trending