Quan saps que a tu i a vint persones més se’ls caduca el certificat digital

Un error humà en l’enviament d’un correu electrònic des de l’Oficina de Certificació Electrònica permet descobrir les e-adreces d’altres usuaris han de fer un tràmit de renovació

El correu permetia veure adreces d'altres usuaris.
El correu permetia veure adreces d'altres usuaris.

Com a mínim una vintena d’usuaris amb certificat digital gestionat i concedit s’han trobat darrerament amb la sorpresa de saber que se’ls caducava l’esmentat certificat. Sorpresa perquè, certament, en algun cas no hi havia la consciència que la certificació tenia una data de venciment. Però el que sobretot ha sorprès és poder comprovar que en el missatge d’alerta de l’Oficina de Certificació Electrònica hi apareixien la vintena d’usuaris més que, com el destinatari, es trobaven en la mateixa situació.

Tal ha estat la sorpresa o estupefacció, segons el cas, que hi ha hagut qui, fins i tot, ha pensat que aquell missatge no podia procedir de l’administració i, per tant, es podria tractar d’un intent d’estafa. D’un frau més d’aquells que miren de robar dades d’usuaris de les xarxes socials. “Sembla de l’Oficina de Certificació Electrònica de Govern però podria ser fals, ja que es pot visualitzar la llista de destinataris. Si no és fals, visca la protecció de dades de govern!”, clamava irònicament un dels destinataris.

Per a la seva tranquil·litat -o no- el correu ha resultat ser veritable. Real. L’enviava l’oficina en qüestió i, per tant, l’usuari, els usuaris sorpresos, i la resta hauran de procedir a la renovació de la certificació de la manera escaient. O presencialment o, més fàcilment encara, a través de l’enllaç que es mostra en el cos del missatge. El que hi ha hagut, segons fonts oficials governamentals, ha estat “un error humà” en l’enviament ocult.

El correu permetia veure adreces d'altres usuaris.
El correu permetia veure adreces d'altres usuaris.

En efecte, cada dia, segons les fonts consultades, s’envien nombrosos correus electrònics. L’operació es fa de forma manual -se seleccionen les adreces dels destinataris de manera manual, es vol dir- i habitualment, sempre o gairebé, els destinataris s’oculten. Però els darrers dies hi ha hagut, asseguren les fonts, un correu amb l’esmentat error que ha permès visualitzar el que no hauria. En pròximes ocasions, òbviament, la situació quedarà solucionada.

L’important és que els destinataris sàpiguen que la certificació digital està a punt de vèncer i que cal que la renovin. I sí, certament, ho sap el destinatari i el veí. I el veí del veí. Però en aquest cas, suposadament, valia més pecar per excés que per defecte. No arribarà la sang al riu. Ni l’adreça electrònica als ciberdelinqüents.  

Comentaris (15)

Trending