El maldecap dels concursos deserts

Alguns comuns comencen a mostrar preocupació perquè no poden tirar endavant algunes obres per falta de concurrència a les licitacions, situació que atribueixen al volum de feina d’algunes constructores i als canvis en la llei de contractació pública

El parc del Prat Gran és una de les obres en què el concurs va quedar inicialment desert.
El parc del Prat Gran és una de les obres en què el concurs va quedar inicialment desert. M. P.

No tots i no amb la mateixa freqüència. Però és cert que des d’un temps ençà la majoria de comuns s’han trobat que no han pogut adjudicar unes obres perquè el concurs ha quedat desert. A Sant Julià i la Massana expressen directament preocupació. Els motius? Les empreses de construcció que tenen molta feina no s’interessen per obres petites, l’encariment de les ofertes i a més, alguns assenyalen complicacions pels canvis en la llei de contractació pública.

En la darrera sessió de consell de comú de la Massana es va informar que es declarava desert el concurs per rehabilitar el parc de l’Anita i l’esplai. Calia aixecar tot el cautxú , impermeabilitzar el terra i es volia aprofitar per col·locar un para-sol. Davant d’aquesta situació, la corporació ha hagut d’optar per treure un plec simplificat i demanar tres ofertes per intentar trobar algú. Al final de la sessió, la cònsol menor, Eva Sansa, assegurava que “ens preocupa el tema dels concursos que queden deserts” i apuntava que “la nova llei de contractació pública no facilita massa el procediment a les empreses”.

En el cas de Sant Julià, el concurs per reformar el parc del Prat Gran és l’exemple més clar de la problemàtica

I la resta de comuns es troben igual? Des de Sant Julià també se sumen a la preocupació. “És un problema”, van assenyalar fonts de la corporació, argumentant que hi ha obres que s’han de fer i la situació ho fa més difícil. En el seu cas l’exemple més clar és el del nou parc del Prat Gran. A finals de l’any passat es va fer un concurs però va quedar desert perquè les ofertes era molt cares. Aquest any s’ha hagut de tornar a convocar i finalment, per poder fer unes obres que costaran 300.000 euros el comú ha hagut d’aprovar un crèdit extraordinari.

En altres casos, directament no s’ha presentat ningú: per fer lavabos a la plaça Rocacorba o per fer reformes a un magatzem comunal. La solució, com a la Massana, passarà per fer una adjudicació directa, perquè hi ha treballs que sí o sí s’han de fer, com és el cas del magatzem, per un tema de seguretat.

Des de la corporació local van apuntar que “a moltes empreses no els interessa presentar-se per coses petites” i la situació comporta que “vas allargant terminis i no pots fer les obres”.

També a la capital han viscut la problemàtica dels concursos que queden deserts. “Un dels factors és que les empreses de la construcció estan assumint un important volum de projectes”, exposen. En el cas de la nova llei de contractació pública recorden que tots els actors implicats (administració i empreses) “ens hi estem adaptant i és cert que requereix una sèrie de processos administratius que s'han de seguir, però en el moment que s'acabi d'implantar l'administració electrònica els procediments seran més senzills i àgils”.

Des de la capital també s’han trobat amb el problema i en el cas d’Escaldes s’indica que la nova llei de contractació pública ha fet créixer alguns tràmits administratius en obres menors

A Escaldes, al departament d’Urbanisme “només s’ha registrat un cas de concurs desert i va ser el novembre del 2022”, expliquen. Finalment, es va fer una consulta de preus i es va contractar l’obra, si bé “es van haver de fraccionar els treballs en dos lots per tenir més opcions de trobar una empresa que realitzés els treballs”. D’altra banda, també van quedar deserts el concurs per renovar les grades al Prat Gran i el concurs per a l’organització de la Jorma Urban Trail.

Pel que fa la llei de contractació pública, reconeixen que “el nou text ha fet créixer els tràmits administratius per les obres menors”, mentre que amb la normativa anterior el procediment “era més àgil per a aquests casos”. “Això pot fer reduir l’interès de les empreses per participar en concursos per realitzar obres menors ja que la feina de preparació és més elevada”, apunten.

A més, també remarquen que amb la nova llei de la funció pública els requisits són majors. “Hi ha el requisit de solvència econòmica i el requisit de solvència tècnica que abans no existien. Aquest darrer pot dificultar la participació d’empreses de nova creació”, diuen. Pel que fa el comú, amb la nova llei de contractació pública “els terminis són més amplis i, per tant, s’ha de tenir més previsió a l’hora d’adjudicar”.

Finalment, en el cas d’Encamp asseguren que tot i que “en alguns concursos hi ha hagut menys ofertes, en el darrer any de concursos deserts no n’han quedat massa”.

En el cas de Canillo van declinar valorar la situació, mentre que des d’Ordino, tot i la petició d’informació tramitada per aquest mitjà, no s’hi ha donat resposta.

Comentaris (2)

Trending