La gent gran i les persones amb discapacitat tenen prioritat a Tràmits, Immigració i Tributs

(AMB VÍDEO) Des d’aquest matí hi ha en marxa dues taules a la planta baixa de l’edifici governamental per atendre les persones més vulnerables i d’aquesta manera pràcticament no hagin d’esperar des del moment que arriben

La ministra Trini Marín explicant el funcionament del servei prioritari davant d'un dels taulells que l'ofereix.
La ministra Trini Marín explicant el funcionament del servei prioritari davant d'un dels taulells que l'ofereix. Toni Solanelles

La gent de més de 65 anys i les persones amb algun tipus de discapacitat tenen des d’avui prioritat en l’atenció als departaments de tràmits de Govern, d’Immigració i de Tributs. La demanda va sorgir inicialment de la Federació de la gent gran el mes de maig i de seguida es va veure la necessitat d’ampliar a tot el col·lectiu amb vulnerabilitat. El temps d’espera, que sol ser de tres minuts si es té cita prèvia concertada, serà en aquests casos pràcticament zero.

Representants del col·lectiu de la gent gran -amb el president Fèlix Zapatero al davant- i de les persones amb diversitat funcional -amb la presidenta de la federació que acull les diverses associacions de persones amb minusvàlues (FAAD), Diana Figueras, com a màxima representant- han simbolitzat la posada en marxa de les taules prioritàries al costat de la ministra d’Afers Socials i Funció Pública, Trini Marín. Totes les parts s’han mostrat molt satisfetes de la iniciativa.

De fet, Zapatero ha reconegut que estava convençut que malgrat la voluntat de l’administració de tirar endavant la proposta feta creia que per raons tècniques “no podria ser una realitat fins a final d’any o principi del 2024”. Però no ha estat així. Marín ha explicat que només calien uns ajustaments per fer realitat la demanda de la gent gran ampliada als discapacitats. I que una vegada agafen el tiquet a l’entrada de l’edifici de Prat de la Creu “se’ls atén d’immediat”. Hi ha dues taules, les més properes a l’entrada, que tenen atenció preferent per aquests col·lectius. En moments de molt col·lapse potser hi haurà una mica de cua, ha admès la ministra, però en cas contrari, l’atenció és directa.

A l’edifici administratiu hi ha dos taulells preferents, que no específics, que atenen gairebé d’immediat els col·lectius prioritaris, però només per a tràmits personals dels implicats, que no poden fer gestions per a d’altri en preferència

La titular d’Afers Socials i Funció Pública ha recordat que els majors de 65 anys disposen de la targeta magna i les persones amb diversitat funcional tenen un certificat de la Conava per si mai cal que s’identifiquin davant d’algun problema per saber si han de tenir prioritat o no. “Hi ha casos en què és evident i no caldrà demanar res”, ha apuntat Marín, que també ha deixat clar que els tràmits per als quals tenen preferència aquestes persones “són els estrictament personals”. És a dir, no poden anar a fer gestions en nom d’altres familiars, amics o coneguts.

Marín, que ha recordat la importància de la cita prèvia i el bon funcionament que té, amb esperes mitjanes de tres minuts com s’ha dit, ha explicat que Tràmits de Govern va atendre l’any passat, en xifres rodones, 94.000 persones. No se sap, però, quantes entrarien en els col·lectius ara prioritaris. A partir d’avui es faran estadístiques. A Immigració i Tributs se segueix una fórmula similar i queda pendent que es pugui donar prioritat també a la CASS. La ministra ja va contactar al seu dia amb la directora general de la parapública i hi ha hagut contacte entre responsables dels departaments de tràmits.

Per a la gent gran no és un gran problema, ha reconegut Zapatero, perquè ja hi ha una taula dedicada a ells. El que faltaria, ha indicat el president de la Federació de la gent gran, és que dit taulell tingui una senyalització més adequada. Per a les persones amb discapacitat sí que és una necessitat, perquè la CASS és un organisme on “especialment” acudeixen. Diana Figueras s’ha mostrat molt satisfeta amb els taulells prioritaris de tràmits i ha demanat “que altres institucions prenguin exemple”. Per ara no hi ha notícia dels comuns.

Comentaris (4)

Trending