Funció Pública estendrà el model de bossa d’eventuals d’Educació a tota l’administració

El ministeri que lidera Judith Pallarès ja té a punt la modificació de la llei que regula el treball dels funcionaris, que tornarà a ser la única denominació per als empleats públics indefinits

Judith Pallarès en una compareixença al costat de la secretària d'Estat de Funció Pública, Lara Vilamala.
Judith Pallarès en una compareixença al costat de la secretària d'Estat de Funció Pública, Lara Vilamala. J. A. VILADOT / SFGA

El ministeri de Funció Pública i Simplificació de l’Administració ja té a punt la modificació de la llei que regula l’activitat dels treballadors públics. Els canvis que planteja el departament liderat per Judith Pallarès van molt més enllà de l’adequació necessària derivada d’una sentència del Tribunal Constitucional (TC) que va admetre en part la reivindicació feta pels grups parlamentaris liberal i socialdemòcrata la legislatura passada.

Més enllà de les qüestions a què va fer referència el Constitucional i a donar coherència al text i suprimir contradiccions que s’han vist a posteriori a l’aprovació i entrada en vigor de la llei, també s’inclouen en el projecte de llei (ara encara avantprojecte, està pendent de validació dels sindicats de funcionaris, per exemple) algunes qüestions que l’equip comandat per Pallarès considera que milloren el text des del punt de vista pragmàtic. Per exemple, i a partir d’una petita modificació relativa a l’article que fa referència a la selecció de personal interí (110), es pretén generalitzar el model relatiu a la bossa d’eventuals que ja empra Educació.

En relació amb la cobertura de llocs de treball, i acordat ja amb els cònsols, la llei establirà, si el Consell General hi acaba donant el vist-i-plau, que no s’obri la mobilitat entre administracions a la primera convocatòria si hi ha possibilitats de promoció dins del mateix organisme

D’aquesta manera, consideren els dirigents de Funció Pública, s’agilitarien les contractacions d’eventuals i es trobaria el personal necessari en cada moment d’una forma més ràpida, alhora que es reduiria el nombre de convocatòries per llocs similars. També en relació amb la cobertura de llocs de treball, i acordat ja amb els cònsols, la llei establirà, si el Consell General hi acaba donant el vist-i-plau, que no s’obri la mobilitat entre administracions a la primera convocatòria si hi ha possibilitats de promoció dins del mateix organisme. Entre altres coses, perquè s’ha donat el cas de diversos funcionaris de l’administració general que a les primeres de canvi han marxat cap a comuns o altres corporacions, que ara mateix ofereixen condicions millors que Govern.

Com s’ha dit, més enllà de la coherència i de resoldre les qüestions indicades pel TC en matèria de composició del comitè tècnic d’organització (organisme que a més a més guanyarà competències en matèria d’incompatibilitats) i gestió i la regulació de la jornada laboral, els canvis que es plantegen són el resultat de l’aplicació pràctica del text en el dia a dia del departament mantenint la visió en l’optimització dels recursos i la modernització de la gestió pública. També és cert que hi ha un dels canvis que és d’essència, de concepció filosòfica.

La nova llei impulsada per DA i en vigor des de principi del 2019, establia diferents definicions, i no només terminològiques, també amb implicacions jurídiques, per als empleats de la Funció Pública. Diferenciava entre funcionaris i treballadors de l’administració de caràcter indefinit, a banda dels eventuals o interins. Els canvis impulsats per Pallarès estableix que tots els treballadors indefinits siguin funcionaris en qualsevol lloc de l’administració, no només en els cossos especials com s’estableix fins ara. Liberals ja ho va defensar així la legislatura passada. Caldrà veure en el debat parlamentari què fan els demòcrates.

Altres dels canvis que s’inclouen en la reforma projectada és el fet de reservar llocs a andorrans seguint la norma UE o es defineix la jornada laboral en un còmput anyal de màxim 1.800 hores sense prejudici d’una jornada més beneficiària pel treballador. Per facilitar la definició de certs aspectes de carrera professional, en la llei es recuperen les ocupacions professionals tipus. També es concreten alguns aspectes del procediment disciplinari i, finalment, s’inclou a la llei una referència al teletreball per tal d’obrir la porta a regular-lo per la via reglamentària.

Comentaris (3)

Trending