Crida d’una APDA saturada que admet que no pot fer front a bona part de la feina encomanada

La cap de l’agència reconeix que en els darrers mesos tot just han pogut arribar al 27% de les accions plantejades i remarca la necessitat “urgent” d’incorporar un inspector i més recursos humans

La cap de l'APDA, Reshma Harish Punjab.
La cap de l'APDA, Reshma Harish Punjab. ALTAVEU

L’Agència de Protecció de Dades (APDA) ha fet balanç del primer any de vigència de la nova legislació sobre la matèria. L’entitat remarca que al llarg d’aquest temps s’han disparat les consultes rebudes i, en especial, alerta que ha d’afrontar aquest increment de feina sense els recursos necessaris. De fet, asseguren que només han estat capaços de fer front al 27% de les accions plantejades de cara a aquest curs.

En un comunicat emès des de l’Agència es recorda que al maig es va complir un any de l’entrada en vigor de la nova Llei Qualificada de Protecció de Dades (LQPD). Es posa en relleu que la normativa “ha suposat un canvi de paradigma en tots els departaments de l’Agència”, tot implicant l’obertura de més expedients d’ofici i un augment del nombre de consultes i la seva complexitat.

Així, s’apunta que si el 2021 es va donar resposta a 1.474 consultes, el 2022 en van ser 3.864. Per tant, l’increment ha estat d’un 262%. I això, avisen, cal sumar el fet d’haver de desenvolupar nous processos per gestionar les noves obligacions establertes a la llei, com ara actualitzar  la pàgina web, desenvolupar formularis específics i altres eines per  facilitar la notificació de violacions de seguretat, la sol·licitud de consentiment o l’exercici dels drets dels interessats o posar a disposició models orientatius per a la redacció de polítiques de privacitat, clàusules de protecció de dades o registres d’activitats de tractament. A la vegada, s’han hagut de publicar dos reglaments, més directrius i altres adequacions.

Tot plegat, un volum de feina ingent. La cap de l’APDA, Resma Punjabi, admet que els està costant poder assumir-lo completament. Així, ha reconegut que gairebé la meitat de les mesures a les quals cal fer front actualment són «difícilment assolibles» per, principalment, manca de recursos. “Del total d’accions plantejades per l’APDA el 2022/23, només s’ha pogut donar una resposta adequada a un 27%. Estem intentant desenvolupar un 28% més, però tenim un 45% a les quals és pràcticament impossible arribar”, ha manifestat la màxima responsable de l’entitat. En aquest sentit, insisteix en “la necessitat urgent” d’incorporar, com a mínim, un inspector més i la previsió de contractar un tècnic internacional.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending