Els comuns defensen la taxa de 25 euros per gos i assumeixen vuit mesos el cost de les proves d’ADN

El tribut s’aplica a raó de dos euros el mes i té l’objectiu de sufragar una part de la despesa generada a la via pública, sense voluntat sancionadora; a partir del 2022 sí que es multarà qui no tingui la mascota degudament registrada

Tres gossos fent corredisses.
Tres gossos fent corredisses. ARXIU

La taxa sobre la tinença de gossos tindrà un import únic de 25 euros anuals, l’aplicaran quatre comuns (Andorra la Vella, Sant Julià, la Massana i Ordino) a partir de l’1 de gener del 2021 i té per objectiu sufragar una part de la despesa a la via pública. En cap cas, asseguren les corporacions, té una voluntat repressora o de titllar els propietaris de cans d’incívics. En aquest sentit, serà a partir del 2022 quan se sancionarà aquells amos que no hagin registrat degudament les seves mascotes a partir d’una prova d’ADN de la femta.

Aquest dimecres s’ha reunit la comissió de treball integrada pels cònsols majors de la Massana i Sant Julià de Lòria, Olga Molné i Josep Majoral, i pels cònsols menors d’Ordino, la Massana i Andorra la Vella, Eva Choy, Eva Sansa i David Astrié. Entre tots han tancat avui una normativa uniforme que aprovarà cadascun dels quatre comuns en relació a la taxa de tinença de gossos que s’implantarà l’any 2021. La nova figura impositiva, de 25 euros anuals, pretén fer que la ciutadania propietària de cans contribueixi a sufragar una part de les despeses que generen, com el manteniment i neteja dels equipaments específics com els pipicans, o bé la reposició dels milions de bosses distribuïts anualment en diferents punts per recollir els excrements.

La taxa s’exonerarà als gossos pigall, als animals de les unitats especials i als nuclis zoològics. Els comuns tampoc no cobraran l’import al primer gos de les persones majors de 65 anys

La taxa, que tindrà un import unificat de 25 euros anuals per animal tal i com ha avançat l’Altaveu, es destinarà a potenciar i tenir cura dels serveis destinats als gossos, i s’incorporarà a l’ordinació tributària de cada comú. Quant a l’import s’ha prioritzat que sigui una taxa ajustada d’uns 2 euros mensuals destinats a sufragar una petita part de les despeses generades a la via pública. Les quatre corporacions que aplicaran el tribut han consensuat fer el cobrament de la taxa el darrer trimestre del 2021, tot i que valoraran l’evolució del context social generat per la crisi sanitària. La taxa s’exonerarà als gossos pigall, als animals de les unitats especials i als nuclis zoològics. Els comuns tampoc no cobraran l’import al primer gos de les persones majors de 65 anys.

En un comunicat, els comuns han deixat clar que la taxa no pretén en cap cas penalitzar conductes incíviques, cosa que s’ha de fer a través de sancions a les persones que no recullin les tifes dels seus animals. Per això la seva posada en marxa coincideix amb el projecte de l’ADN que ajudarà a aquesta finalitat. De fet, a partir del 2022 la intenció de tots els comuns excepte el d’Escaldes, que no participa ni en el projecte tributari ni en el de l’ADN, serà sancionar els propietaris incívics que no recullin els excrements de la via pública.

Un gos amb el seu propietari.

Relacionat

La manca d'autorització suspèn la concentració dels propietaris de gossos

Els comuns de sis parròquies (Canillo, Encamp, Ordino, la Massana, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria) subvencionaran íntegrament el cost de 28,22 euros de cadascuna de les extraccions d’ADN dels animals durant els vuit primers mesos de l’any 2021 -fins al 31 d’agost. Entre l’1 de setembre i el 31 de desembre de l’any vinent, els propietaris podran realitzar l’anàlisi de l’ADN, que serà obligatori l’any 2022, però hauran de satisfer-ne l’import. La difusió de l’obligació es farà a través d’una campanya de comunicació que es posarà en marxa a principi de l’any vinent i que explicarà l’obligació dels propietaris dels gossos d’analitzar l’ADN dels seus gossos. A partir del 2022 es podrà sancionar els propietaris de gossos que no duguin la medalla que acrediti que estan inscrits al registre.

Comentaris (7)

Trending