L’administració fixa en 24 graus a l’estiu i 21 a l’hivern la temperatura en les seves dependències

Govern envia un primer llistat de recomanacions als funcionaris per promoure l’estalvi energètic mentre treballa en un paquet de mesures “de caire més ampli”

Una imatge de la façana principal de l'edifici administratiu de Prat de la Creu.
Una imatge de la façana principal de l'edifici administratiu de Prat de la Creu. Toni Solanelles

L’administració fixa “com a norma general”, en el marc d’un conjunt de recomanacions per al foment de l’estalvi energètic, que la temperatura de les dependències quedi fixada en 24 graus durant els mesos de calor i en 21 graus quan fa fred. Així ho recull un ‘dossier’ tramès als funcionaris de tots els departaments de l’administració general, que anuncia que està “treballant un paquet de mesures de caire més ampli”. 

Esperan aquest paquet enunciat, el context energètic actual d'entrada ja “fa necessari, més que mai, la posada en pràctica de mesures d’estalvi i eficiència energètica, també a la feina”.La recomanació de temperatura té algunes excepcions “per causes justificades”, especialment en dependències de centres sanitaris assistencials o d’altres on per la seva funcionalitat escaigui operar amb temperatures distintes a les proposades de forma genèrica. En tot cas, es demana als funcionaris que si cal optar per una climàtica diferent a la proposada s’avisi els responsables de manteniment perquè puguin adequar els termòstats.

La resta de consells o recomanacions que es fan de manera preventiva mentre no arriba el paquet definitiu és un catàleg de recordatoris habituals en la tasca administrativa, d’oficina, per dir-ho d’aquesta manera. Es demana d’apagar el sistema de climatització de les sales que no s’usin, que es tanqui les finestres quan la calefacció o l’aire condicionat es trobin en funcionament. Més suggerències: no tapar els radiadors (perquè permet maximitzar l’emissió de calor) i apagar els llums quan l’oficina queda buida.

Els diferents departaments públics almenys de Govern han rebut un dossier on, en espera d’on paquet de mesures més àmplies i estrictes en relació amb l’estalvi energètic, s’apunten ja tot un seguit de suggeriments

Més coses, aprofitar sempre que es pugui l’entrada de llum natural, obrint les cortines. I, també, això ho diu el dossier que s’ha passat a tot el funcionariat, acudir a la feina a peu o amb transport públic, que “és més net i més barat”. I si cal acudir al lloc de treball amb vehicle privat, es demana de fer-ho acompanyat amb tantes persones com sigui possible per compartir desplaçaments i evitar-ne d’altres. Ah, i usar les escales en lloc de l’ascensor en aquells indrets on calgui triar entre un i altre.

I la resta de recomanacions tracten l’àmbit informàtic. De l’ús de l’ordinador. Si no es té preconfigurat, es demana d’eliminar els salvapantalles, ja que es considera que l’únic salvapantalles que estalvia energia és el que deixa la pantalla en negre. Quan s’apaga l’ordinador també cal tancar la pantalla. “Les llums d’avís stand by poden suportar el 15% d’energia de consum total de l’aparell.” S’ha d’ajusta la brillantor de la pantalla a nivell mitjà i assegurar-se que hi ha activada la funció de suspensió o hibernació del sistema.

Els ordinadors cal apagar-los al final de la jornada laboral i és necessari, segons el catàleg de recomanacions, desconnectar els carregadors del mòbil i altres aparells electrònics un cop el dispositiu estigui carregat. Els aparells cal fer-los anar el temps just i desconnectar-los si no s’han d’utilitzar. Es recorda que “encara que no ho sembli”, optar pels modes en espera o en repòs també té un cost energètic molt elevat.

Finalment es demana de no imprimir documents a no ser que sigui estrictament necessari i, també, buidar sempre que es pugui les safates del correu electrònic alhora que cal esborrar els historials de les consultes que es fan en els dispositius mòbils i pensar abans de respondre un correu si cal o no adjuntar-hi tot l’historial dels missatges.

Comentaris (20)

Trending