“A cap funcionari se li abaixarà el sou, a cap funcionari se li rebaixarà el nivell”

La ministra d’Administracions Públiques defensa la revisió de les graelles, assegura que no s’ha d’elevar al comitè tècnic com reivindiquen els sindicats i afirma que entre abril i maig es farà una carta per cada treballador explicant-los la seva situació

Trini Marín ha comparegut aquesta tarda al seu despatx ministerial.
Trini Marín ha comparegut aquesta tarda al seu despatx ministerial. Toni Solanelles

Donar la cara i parar el cop. Sense entrar en grans detalls i assegurant que “a cap funcionari se li abaixarà el sou, a cap funcionari se li rebaixarà el nivell”. Així ho ha assegurat la ministra d’Administracions Públiques i Participació Ciutadana, Trini Marín, que arran del terrabastall generat per la revisió de la graella professional que s’està comunicant ha hagut de deixar clar que el treball que s’està fent “és força bo” i només afecta l’administració central.

Marín ha recordat que l’estudi sobre els llocs de treball es va iniciar al 2020 amb Judith Pallarés al capdavant del ministeri. I que ha de veure el seu final entre abril i maig, quan s’enviï des de Funció Pública una carta a cada treballador públic exposant-los el resultat de l’actualització de les graelles professionals. Ara, i a mida que puguin, cada responsable de departament va explicant als seus subordinats com està la feina. La ministra s’ha mostrat oberta a parlar amb qui escaigui si hi ha qui té dubtes, inclosos els sindicats, als quals pensa convocar aquest dimecres mateix.

Edifici administratiu de Govern.

Relacionat

Mala maror a l’administració per la revisió ‘secreta’ de la graella de categories

Trini Marín ha assegurat que s’apuja els nivells més baixos, essencialment personal de Tràmits i de manteniment de carreteres. La titular ministerial ha deixat clar, també, davant d’una de les reivindicacions dels sindicats, que “això no s’ha de portar al comitè tècnic”, on segons Marín només cal discutir qüestions com les adscripcions temporals o les comissions de servei. O si surt alguna discrepància puntual. Ha deixat clar que en aquest sentit “no hi ha cap malentès” i que a ella no li consta cap acord amb la seva antecessora perquè s’hagués d’acordar res amb els representants dels treballadors.

Un esborrany molt avançat de la revisió de nivells estava a punt a mitjan 2022 i el consell de ministres la va aprovar fa un parell de setmanes, sense que s’informés en cap cas de forma pública. La titular d’Administracions Públiques no té cap inconvenient d’explicar com s’ha fet la feina als sindicats. Però considera que abans ho havien de saber els interessats, que és el que s’està fent hores d’ara i segons el ritme de cada departament. Marín també ha indicat que no és partidària de lliurar segons quina documentació per la confidencialitat de les dades que incorporen.

Edifici administratiu de Govern a Prat de la Creu.

Relacionat

Els sindicats de l’administració esclaten contra la revisió de nivells: “aturin aquesta aberració”

La ministra ha assegurat que s’han revisat, un per un, 540 llocs de treball diferents que hi ha a l’administració. “No és per atzar” que s’ha fet una feina “força bona” i que servirà més encara en el futur. A ningú se li rebaixarà el nivell encara que el seu lloc de treball sí que pugui ser menys valorat. Quan la persona que està ocupant ara una d’aquestes places acabi la seva vida laboral, aquell lloc de treball, com a tal, deixarà d’existir. O es faran reclassificacions o el que escaigui.

Sí que ha admès Marín que amb la revisió dels llocs de treball hi poden haver persones que vegin frenada la seva eventual projecció professional. Però ha assegurat que dels nivell que van del 2 al 8 l’experiència també serveix per progressar. En canvi, ha remarcat, a partir del nivell 9 cal una determinada formació acadèmica que si no s’ostenta no permet saltar de nivell. En tot cas, les revisions principals s’haurien donat en llocs de treball on “les feines són molt bàsiques” i no hi ha gaire persones que les facin ja avui per avui.

LLOCS DE RETORN MILLORATS?

Preguntada la ministra per la possibilitat que s’hagin millorat llocs de retorn d’algunes persones que eventualment puguin tenir càrrecs de responsabilitat o estiguin adscrits a departaments distints als de les seves places originals, Marín ha explicat que “no ho he vist en cap cas” tot i haver assistit a moltes de les reunions que s’han dut a terme sobre la matèria.

Imatge de recurs d'una porta giratòria.

Relacionat

El director que vol ser cap d’una àrea que ell ha dissenyat

La responsable ministerial ha convidat els sindicats a exposar els seus dubtes també en aquests casos. “Que ens ho expliquin. No podem jutjar sense saber el lloc de treball”, ha indicat Marín, que hi ha afegit que “no vull ni imaginar que això pugui passar” perquè, entre altres coses, “ha passat un control” tot el projecte, que s’exposarà fil per randa amb els responsables del treball que, ha explicat, no s’estan a Andorra tot i que la feina va ser adjudicada a la delegació andorrana de PricewaterhouseCoopers (PwC).

També ha posat en dubte que just al final de la legislatura s’estiguin creat llocs de treball exprés per consolidar places. En el cas concret del ministeri d’Economia, i en relació amb el departament de registres de societats, tot i dir que es tractava d’un concurs obert per a una plaça de cap d’àrea, Marín ha confirmat que només hi ha un aspirant i que es tracta del director del departament. Això sí, la plaça encara no s’ha adjudicat.

Comentaris (39)

Trending