Els sindicats de l’administració esclaten contra la revisió de nivells: “aturin aquesta aberració”

El Sipaag tramet formalment una carta a la titular de Funció Pública recordant-li que la revaloració dels llocs de treball que s’està comunicant en alguns departaments de manera verbal no compleix els requisits legals de tenir en compte els representants dels treballadors

Edifici administratiu de Govern a Prat de la Creu.
Edifici administratiu de Govern a Prat de la Creu. Toni Solanelles

La mala maror a l’administració per la revisió de les graelles de nivells s’ha incrementat aquest dimarts uns quants punts. Diversos dels sindicats de la Funció Pública han esclatat sense miraments exigint a la titular ministerial, Trini Marín, que es freni tot plegat. “Que aturin aquesta autèntica aberració”, han assegurat fonts sindicals. Formalment, els màxims responsables del Sindicat de personal adscrit a l’administració general (Sipaag) han tramès una carta a Marín denunciant els incompliments governamentals.

Però l’enuig va molt més enllà de l’administració general. Són molts els departaments que tenen la sensació que s’estan comprant vots o, com a mínim, afavorint determinades persones. Que s’estan millorant llocs de treball que tenen destinataris de retorn i qüestions per l’estil. I tot en comunicacions verbals i res per escrit. “Els més perjudicats són els nivells més baixos mentre que els més ben posicionats sovint són els que s’estan beneficiant més” de requalificacions laborals que poden incrementar de molt una eventual progressió laboral o, de cop, estroncar-te la carrera professional.

Una vegada diversos funcionaris han alertat de la situació, els sindicats s’han posat a treballar per mirar d’aclarir què està passant. “La desmotivació que s’està generant en molts departaments no té aturador”, han explicat les fonts consultades, que han deixat clar que el salari no es pot rebaixar però, en canvi, la progressió professional sí que es pot alterar. I de molt mala manera. Els representants dels treballadors asseguren que una vegada treguin l’entrellat de tot plegat estudiaran tots els detalls per si cal emprendre alguna acció legal.

LA CARTA

El primer que cal, però, és tenir la informació. I en part, per aquí va la missiva enviada pel Sipaag a Marín. En la missiva enviada a la titular d’Administracions Públiques, el sindicat de l’administració general sol·licita “amb caràcter d'urgència, una reunió amb vostè per tal d'ésser informats sobre les conclusions esmentades i rebre tot tipus de  documentació amb l’objectiu de ser analitzada  i poder donar compliment a les nostres funcions com a membres del comitè tècnic d’organització i gestió i també en aplicació dels principis de transparència i dret accés a la informació pública previstos al Codi de l’administració i a la Llei de transparència, accés a la informació pública i govern obert”.

“Els més perjudicats són els nivells més baixos mentre que els més ben posicionats sovint són els que s’estan beneficiant més” de requalificacions laborals que poden incrementar de molt una eventual progressió laboral o, de cop, estroncar-te la carrera professional

En efecte. D’entrada, i més enllà del que estigui realment fent el Govern, el Sipaag recorda que la llei indicat que el comitè tècnic ha de participar en la valoració dels llocs de treball i l’assignació dels nivells corresponents i en l’esmentat comitè hi han d’integrar-se dos representants sindicals que han de tenir veu i vot. I, contràriament al que calia, els representants dels treballadors en cap cas han estat citats, ni convocats, ni saben formalment res de res. Això sí, s’han fet ja reunions. Tot verbal, res per escrit.

“Tenim coneixement que diversos ministeris han iniciat una ronda de reunions per informar als treballadors públics adscrits als mateixos, de les conclusions que es desprenen dels informes realitzats, en relació als treballs per elaborar l’adaptació de les taules retributives de l’Administració general, adjudicat a l’empresa PricewaterhouseCoopers (PwC) a Andorra. Cal fer avinent que hem identificat que ja s'han aprovat per Govern amb aplicació retroactiva algunes de les mesures que es desprenen dels informes esmentats.”

Més enllà de demanar una reunió urgent amb Marín, a la ministra també li reclama el Sipaag que “doni les directrius escaients perquè s'aturin de manera immediata aquestes reunions dels ministeris amb el personal adscrit als mateixos, fins que els representants sindicals siguem degudament convocats a les reunions del comitè d’organització i gestió i rebem tota la informació de la qual hem estat indegudament privats, amb greu vulneració per part del Govern de les normes legals i reglamentàries”. L’embolic està servit.

Edifici administratiu de Govern.

Relacionat

Mala maror a l’administració per la revisió ‘secreta’ de la graella de categories

Comentaris (12)

Trending