Acord per harmonitzar les polítiques públiques per protegir els drets de les persones amb discapacitat

La reunió de ministres d'Afers Socials Iberoamericans es tanca amb una declaració unànime

Un moment de la roda de premsa de balanç de la reunió de ministres d'Afers Socials Iberoamericans.
Un moment de la roda de premsa de balanç de la reunió de ministres d'Afers Socials Iberoamericans.
La segona reunió de ministre d'Afers Socials Iberoamericans s'han tancat amb una declaració final per harmonitzar les polítiques públiques per protegir els drets de les persones amb discapacitat.  Les conclusions es portaran a la Cimera de caps d'Estat i de Govern que tindrà lloc a Andorra el mes de novembre de l'any 2020. La trobada que s'ha fet a Andorra la Vella ha comptat amb la participació de vuit ministres i de 22 països.

 El ministre d'Afers Socials, Joventut i Habitatge, Victor Filloy ha destacat el treball que s'ha fet en l'àmbit de la innovació social amb l'objectiu de poder dur a terme un enfocament centrat en la persona. La innovació social, segons Filloy, ha de ser aplicada a tots els àmbits de la vida, fins i tot,  abans del naixement i també, i de manera especial, a l’educació i el treball. Ha afegit que hi ha experiències als països iberoamericans “molt interessants en l'àmbit universitari" i que aquestes enriquiran la resta de països "perquè venen de situacions socials diferents". 

Filloy ha subratllat que la “innovació ha de ser entesa com a un accelerador, una eina que s’ha d’utilitzar a favor del desenvolupament sostenible i d’una societat més inclusiva. Es tracta de buscar solucions perquè les persones amb dificultats puguin tenir tots els seus drets garantits en qualsevol part del món”, ha assenyalat.

Així mateix ha esmentat la importància de les dades. "Sense dades no podem fer polítiques per a la gent amb discapacitat. S'han d'homogeneïtzar les dades entre tots els països perquè siguin homologables i poder fer comparacions". Filloy s’ha mostrat satisfet per l’enriquement que suposa l’intercanvi d’experiencies en les polítiques de discapacitat amb els diferents països iberoamericans. Ha posat en relleu que durant els dos dies de treball “hem abordat de manera transversal la discapacitat” des de diferents angles, com ara els drets humans, el canvi de mirada o l’educació, i ha cridat a enfortir la cooperació en aquest àmbit.

El secretari Adjunt iberoamericà, Marcos Pinta Gama, per la seva part, ha destacat la bona organització d'Andorra després de la segona i darrera sessió plenària que ha comptat amb la participació de la ministra d'Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla que ha inaugurat el diàleg 'Educació inclusiva i aprenentatge al llarg de la vida'. Vilarrubla s’ha congratulat per poder tractar la inclusió des del punt de vista de l’educació i ha recordat que aquesta és la primera de les trobades ministerials en el marc de la Cimera.

Precisament, la ministra ha subratllat que “hi haurà més sectorials i una reunió d’educació”, però “el tema d’aquesta jornada és plenament educatiu i recull la voluntat dels centres educatius del país d’incloure totes les persones amb les diferències que puguin tenir”. De fet,  s’ha referit a “l’aposta important” del Govern per la inclusió social en el sector educatiu i s’ha mostrat “satisfeta” per poder-ho compartir amb els delegats de la Comunitat Iberoamericana.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending