Acord amb Espanya per promoure les campanyes de donació de sang al Principat

L'objectiu és promocionar la donació, organitzar col·lectes anuals a través d'unitats mòbils, facilitar components sanguinis per transfusió a Andorra i promoure el funcionament dels sistemes d’hemovigilància.

Carles Álvarez Marfany amb la seva homòloga espanyola María Luisa Carcedo.
Carles Álvarez Marfany amb la seva homòloga espanyola María Luisa Carcedo.
El ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, ha signat aquest dijous un acord amb l’Estat espanyol pel qual, aquest darrer, facilitarà la promoció al Principat de campanyes de donació de sang i també d’activitats tendents a l’obtenció, processament i subministrament de components sanguins per a ús transfusional. Pel cantó espanyol, el conveni l’ha firmat la recentment nomenada ministra de Sanitat, Consum i Benestar social, María Luisa Carcedo.

Segons el ministeri espanyol de Sanitat és fruit dels vincles d'amistat i cooperació que uneix els dos països i es basa en el principi de reciprocitat i en la necessitat de protegir els interessos comuns en l'àrea de la medicina transfusional dels dos països. L'objectiu és promocionar la donació de sang, organitzar col·lectes anuals a través d'unitats mòbils al territori andorrà, subministrar components sanguinis per transfusió al ministeri de Salut i promoure el funcionament dels sistemes d’hemovigilància. L'acord contempla la col·laboració en l'organització de campanyes de promoció de la donació de sang al Principat, així com en activitats d'informació a la població sobre la necessitat que té el sistema sanitari de disposar de components sanguinis i, per tant, de la importància de la donació.

Es posarà especial atenció al principi de "donació voluntària i no remunerada", tal com recull la legislació espanyola en un principi que Andorra ha decidit també seguir, i en particular, al que disposa l'Acord nº26 del Consell d'Europa, sobre "intercanvi de substàncies terapèutiques d'origen humà". El centre executant ha d'informar els donants de la destinació de les donacions. L'acord entra en vigor a partir d’avui mateix, data de la signatura, i tindrà una durada de cinc anys renovable per períodes d'igual durada. Feia dos anys, segons fonts sanitàries, que el govern espanyol mantenia aquest acord bloquejat.

Comentaris

Trending