Acció Feminista veu “mancat de recursos” el servei d’atenció a la dona i reclama que el que cal és despenalitzar l’avortament

L’entitat, que també critica el projecte d’Observatori de la Igualtat, lamenta haver intentat ser “utilitzada” pel Govern i per algunes formacions polítiques

Les representants d'Acció Feminista, durant la compareixença davant els mitjans.
Les representants d'Acció Feminista, durant la compareixença davant els mitjans.

El Servei integral d’atenció a la dona, especialment dirigit a aquelles que vulguin avortar, no convenç, ni de lluny, a Acció Feminista. De fet, tot just veuen com a element positiu el fet que, en teoria, garantirà que cap persona del país, sigui resident o temporera, sigui quina sia la seva classe social i condició econòmica, es quedi sense informació en cas de necessitar-la si vol interrompre de forma voluntària un embaràs. Per la resta, lamenten que estarà mancat de recursos i, en el fons, continuen defensant que la solució és deixar-se de mitges tintes (on en aquest cas fins i tot un quart de tinta) i tirar endavant la reclamada despenalització de l’avortament, com venen exigint des de fa temps.

L’associació ha volgut aprofitar la celebració del dia internacional dels Drets Humans per comparèixer públicament i donar la seva opinió sobre diferents temes vinculats a les polítiques d’igualtat que han estat d’actualitat les darreres setmanes. Entre ells, han valorat el servei d’atenció presentar ara fa uns dies des del Govern, una iniciativa que, no ho han amagat, tot just aconsegueix, per part seva, un aprovat raspat. Molt raspat. De fet, com ha apuntat Laia Ferrer, els punts positius són tot just dos. Un, “el fet que qualsevol dona del país tindrà un lloc on anar i informar-se de forma garantida sobre l’avortament”. Per tant, “garantim la informació per totes”. El segon, que es podran “recollir dades per dur a terme polítiques d’igualtat i sanitàries”.

I, fins aquí, la part que consideren bona d’un servei que, al seu entendre no deixar de ser un pegat. “Partim de la base que demanem la despenalització i l’accés lliure a l’avortament”, ha recordat, per després lamentar que “aquest centre està lluny del de planificació familiar que vam demanar en el seu dia i presenta moltes mancances”. Entre elles, “els recursos”. I és que genera molts dubtes el fet que tot pivoti entorn una infermera o una llevadora. Des de l’entitat s’ha posat en relleu que la dotació especial al pressupost és tot just de 60.000 euros, que no hi ha cap contractació prevista i que “queden moltes coses per concretar”.

Des d’Acció Feminista també s’ha estat crític amb un altre projecte que impulsa Govern, l’Observatori de la Igualtat, que es crea seguint els preceptes de la Llei per a la igualtat de tracte i la no-discriminació. El principal punt de crítica, que no pas l’únic, és el fet que sigui un òrgan en el qual només hi haurà representants de l’executiu quan, com ha explicat María José Espinosa, “hauria de ser un organisme transversal amb membres de l’administració local, de la justícia, de la societat civil, col·legis professionals, etc..”. Només així, ha apuntat “es podran establir polítiques transversals per a tot el país”. A la vegada, s’entén que “seria interessant que depengués d’un òrgan com el Consell General i que funcionés de forma més autònoma”.

Com amb el servei d’atenció a la dona, Espinosa també alerta de la manca de recursos que tindrà. “Es farà sense més personal ni finançament de l’actual. Ho assumirà el departament d’Igualtat, el d’Estadística i el CRES. Això és difícilment assumible i inviable”, ha afirmat. Des d’Acció Feminista, també es considera que els seus objectius haurien de ser més ambiciosos i anar més enllà de la simple recollida de dades, com ara assegurar la introducció de la perspectiva de gènere en els projectes legislatius o fer un seguiment del compliment dels convenis internacionals.

Des de l’entitat també s’ha criticat el fet que s’han sentit “utilitzades” els darrers dies per la proximitat de les eleccions comunals quan, han assegurat, “no demanem el vot per a ningú”. En aquest sentit, Antònia Escoda ha lamentat que aquest intent no només ha vingut “d’un Govern que ens ha volgut fer moltes fotos per blanquejar la imatge després de portar una altra associació a la fiscalia” sinó també per alguns partits. De fet, ha exigit a formacions i institucions que “d’una punyetera vegada s’ho creguin de veritat això de la igualtat”. Al seu entendre, això no succeeix perquè als programes electorals no hi ha “gairebé ni una proposta” quan els comuns “són institucions que hi tenen molt a veure”.



Veuen “desproporcionat” portar a Stop Violències a la fiscalia

Acció Feminista també ha deixat clar que no entenen la reacció del Govern arran de la participació de Vanesa Cortés, màxima representant d’Stop Violències, davant Nacions Unides. “És una mesura desproporcionada”, ha afirmat Aurora Baena, tot posant en relleu que “és una associació civil i que és innecessari perquè l’executiu té capacitat per desmentir les afirmacions més enllà de la fiscalia”. Sobre aquest mateix punt, Escoda ha recordat que “quan signem convenis com el de la CEDAW ens comprometem i els tractats s’integren al nostre sistema jurídic”. Per tant, “no ho podem obviar i tirar les culpes a un altre”, ja que “l’informe no és diferent en res als d’anys anteriors; qui no ha canviat res són les nostres institucions”.

Comentaris (3)

Trending