A Andorra hi ha 75 casos de VIH, després que se n'hagin notificat 6 de nous el 2017

La taxa d'incidència és de 7,57 casos nous per cada 100.000 habitants, uns valors similars a la incidència observada pel mateix període als països veïns

-
-
Coincidint amb la celebració del dia Mundial de la SIDA, d'aquest dissabte 1 de desembre, el ministeri de Salut fa públiques les dades corresponents a l'any epidemiològic anterior. En el 2017 s'han detectat 6 casos nous d'infecció de VIH, cosa que suposa una incidència de 7,57 casos nous per cada 100.000 habitants i una tendència semblant a la d'Espanya i França. Al Principat hi ha 75 persones que pateixen SIDA, de les quals 82,66% són homes i 17,34% dones. En la línia de la commemoració d'aquest dia, Govern ha posat en marxa dues iniciatives respecte a la informació i detecció de la malaltia.

A partir del dilluns, la Consulta Jove – que s'ofereix als Centres d'Atenció Primària (CAP) del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS) –, i a la que només hi podien acudir per realitzar consultes les persones que tenien com a màxim 29 anys, s'obrirà a tota la població amb l'objectiu "de fer extensible a tothom l'accés a la informació al voltant del VIH/SIDA així com als diferents aspectes relacionats amb la salut sexual".

A més, el test ràpid de detecció d'infecció per VIH – que es fa mitjançant una punxada de sang al dit - també es realitzarà als serveis de Consulta Jove. L'àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de Salut assegura que la pràctica d'aquesta prova serà totalment confidencial i el pacient comptarà amb l'acompanyament dels professionals de la salut necessaris. Aquest assessorament també "incidirà en les conductes a adoptar per prevenir infeccions i evitar la transmissió de la malaltia".

D'altra banda, aquest dilluns, els CAP i els Punts Joves de cada parròquia distribuiran preservatius a les persones que sol·licitin informació sobre aspectes de salut sexual, al respecte de la sida o d'altres malalties de transmissió sexual. El ministeri de Salut, recorda "que la prevenció de la malaltia és fonamental" i que s'han de prendre mesures de prevenció tant del VIH com d'altres infeccions que hi pugui haver en les relacions sexuals.

Comentaris

Trending