8 de cada 10 empreses consideren que l’administració no ha millorat en reduir la complexitat dels tràmits

L’enquesta feta per la Cambra de Comerç alerta que la burocràcia excessiva pot suposar un fre en els resultats dels negocis

-
-

La Cambra de Comerç alerta que la burocràcia excessiva suposa un fre per a la competitivitat del teixit empresarial. L’òrgan ha donat a conèixer els resultats de l’enquesta formulada entre els seus associats, que evidencia que hi ha camí a recórrer per millorar la situació al país. En concret, vuit de cada deu dels consultats lamenten que en els darrers anys no s’ha avançat en aquest sentit i gairebé la meitat alerten que això pot afectar els seus resultats.

El sondeig es va fer aprofitant la realització de l’enquesta de conjuntura corresponent al segon semestre del 2019. Es volia “conèixer com afecten les obligacions i les càrregues administratives a l’activitat empresarial i per saber com valoren les empreses els avenços en matèria de simplificació administrativa duts a terme per l’administració pública”.  Els resultats no suposen una bona nota pel treball fet els darrers anys.

Així, el 46% dels consultats alerten que la càrrega i la complexitat administrativa afecta la competitivitat de les empreses. De fet, aquest pensament es detecta especialment en els sectors de l’hoteleria i la construcció i en aquells negocis amb més de 10 treballadors.

Els enquestats proposen impulsar els tràmits en línia, la coordinació entre administracions i simplificar formulares com a eines per millorar la situació

Per altra banda, un 65% de les societats interrogades entenen que la relació amb l’administració és o complexa o molt complexa. Entre els tràmits que més mal de caps provoquen estan els vinculats amb els impostos i els tributs, seguits pels vinculats a la seguretat i prevenció de riscos laborals.

Una altra cosa que es preguntava era si, en els darrers tres anys, s’havia notat una reducció dels tràmits a fer davant les administracions públiques. I, en aquest punt, la nota que s’ha de posar als poders públics no és bona. 8 de cada 10 empreses responen de forma negativa. En aquest àmbit, les més crítiques són les societats del sector hoteler. Dels resultats es desprèn que l’organisme que més ha millorat en aquest àmbit és la Caixa Andorrana de Seguretat Social.

En l’enquesta, es preguntava també quines serien les mesures a prendre per reduir la càrrega i els costos associats a la complexitat administrativa. Les més mencionades són fomentar els tràmits en línia (64%), millorar la coordinació entre administracions per evitar duplicitats (63%) i simplificar formularis (62%).

Comentaris (1)

Trending