I el xalet... també

La fiscalia presenta recurs a la sentència per l’operació ‘Unlukcy’, que va desmantellar una xarxa de contraban de tabac dirigida per una família de Juberri, ja que vol que també sigui comissat la casa dels processats, que considera que es pagava amb els diners del delicte

Una imatge de l'edifici de la Seu de la Justícia.

L’operació ‘Unlucky’ que va servir per desmantellar una xarxa dedicada al contraban de tabac ha arribat aquest dijous al Tribunal Superior. Dos dels condemnats, dona i fill del principal implicat, encara en rebel·lia, han tornat a defensar que han de ser absolts perquè no participaven en l’activitat il·lícita del pare, conegut a Sant Julià com ‘el panadero’. En canvi, la fiscalia també ha presentat recurs, ja que vol que, a banda dels cotxes de luxe interceptats amb els cartrons, també vol que es comissi el xalet familiar, pagat, al seu entendre, amb els diners provinents del delicte.

El passat agost, el Tribunal de Corts va donar a conèixer la sentència pels diferents implicats en aquesta xarxa desmantellada el juliol del 2016. S’imposaven 7,5 anys de presó i 300.000 euros de multa al cap de la trama, l’únic que va passar per la presó i que havia estat jutjat en rebel·lia. Quan se’l va deixar en llibertat condicional, amb una polsera de monitoratge, la va trencar i va fugir. La resta de detinguts, entre els quals la seva dona i el seu fill, van rebre penes d’entre un i dos anys de presó, però també importants sancions econòmiques.

7,5 anys i multa de 300.000 euros al cap de la xarxa de contraban desarticulada a l’operació Unlucky

A banda, es van comissar en favor de l’Estat els vehicles, tots ells de luxe, emprats per transportar el tabac. En canvi, el xalet familiar, a Juberri, no, malgrat que així ho havia demanat el ministeri públic. La fiscalia ha recorregut aquest extrem de la sentència de primera instància.

I és que, davant el Superior, ha posat en relleu que, vist el fet que el pare de família no tenia cap altra activitat laboral més enllà del contraban i que la mare tot just cobrava un salari de 1.100 euros, la casa, de més de 200.000 euros i posteriorment hipotecada, només es podia haver pagat amb els diners provinents del delicte. “Es compra amb l’activitat il·lícita i es paga amb el producte del contraban”, ha argumentat. Per tant, “la llei imposa l’obligació de comissar”.

De fet, ha remarcat que amb els diners obtinguts del préstec hipotecari, també es va finançar la compra de tabac. Per tant, “també s’ha de considerar instrument del delicte”.

7,5 anys i multa de 300.000 euros al cap de la xarxa de contraban desarticulada a l’operació Unlucky

El Superior, però, també haurà d’analitzar els recursos presentats per tres dels condemnats. Dos d’ells, la mare i el fill del principal implicat, esgrimeixen que, tot i saber que el pare feia contraban, no hi participaven activament. En tot cas, el jove sí que ha admès que va fer alguna tasca puntual. Per això, reclamaven que la pena imposada i, sobretot, la multa (100.000 euros) fos inferior. En una línia similar s’ha expressat la defensa d’un tercer processat, que tot just ha reconegut haver fet trasllat de tabac durant un parell de mesos. En cap cas, ha assegurat, era peça clau de la trama, com sí que el considera la sentència de Corts.

Etiquetes: