7,5 anys i multa de 300.000 euros al cap de la xarxa de contraban desarticulada a l’operació Unlucky

L’home, conegut com ‘El Panadero’, es troba fugat des que, dies després de ser alliberat sota control monitoritzat, es va arrencar la polsera telemàtica i va marxar del país

Diners comissats en l'operació del juliol del 2016.
Diners comissats en l'operació del juliol del 2016.

El Tribunal de Corts ha imposat una dura pena (set anys i mig de presó i multa de fins a 300.000 euros) al líder d’una xarxa de contraban de tabac que va ser desmantellada per la policia. El principal acusat es troba en rebel·lia, però no així la resta d’implicats, tots membres de la seva família, que han estat també condemnats per la seva participació en l’entramat delictiu a penes d’entre un i dos anys, bona part dels quals condicionals. Els magistrats també han acordat el comís dels vehicles de luxe amb els quals es portava el material, però no així del xalet dels acusats.

El cas arrenca el juliol del 2016, en la que llavors es va conèixer com l’operació Unlucky. La policia feia setmanes, des del maig, que seguia la pista a la xarxa, arran d’una investigació iniciada per la UIFAND arran que el principal processat reconegués, en voler contractar una hipoteca, que part dels ingressos provenien del contraban. La tasca policia va culminar amb les detencions.

El Tribunal de Corts el considera culpable de contraban, però també d’associació il·lícita, blanqueig de diners i corrupció, delicte demostrat per un duaner francès que va admetre que li havien pagat per fer els ulls grossos

Als acusats se’ls va comissar tabac i diners, que es trobaven amagats als motors dels cotxes amb els quals volien accedir al país des d’Espanya, on havien venut el material passat de forma il·lícita. Ho feien, segons la investigació, des de l’any 2012. Només durant els dos mesos de la investigació, haurien fet arribar a territori català sense declarar fins a 7.700 cartrons valorats en prop de 131.000 euros.

Llavors es va detenir tres persones i posteriorment es va constatar que en la xarxa hi participaven també altres dos. El principal implicat, el pare de la família, va ingressar a presó però al cap d’uns mesos hi va sortir amb control monitoritzat. A Sant Julià, on tenien el xalet familiar -més concretament a Juberri-, se’l coneixia com ‘El Panadero’, ja que anys abans havia tingut un forn. No va trigar gaire a arrencar-se la polsera telemàtica i fugir. De fet, al judici no es va presentar.

Al judici va quedar demostrat, almenys segons entén ara el Tribunal de Corts, que s’havia formalitzat una xarxa organitzada que actuava conjuntament per fer contraban de tabac. I que durant aquells anys havien aconseguit uns beneficis més que considerables. Una de les declaracions claus de la vista va ser un duaner francès que va explicar que els processats havien pagat a agents perquè fessin els ulls grossos quan es passava el material per la frontera.

La sentència que s’ha fet pública aquest dimecres és contundent. Especialment pel que fa al líder de la trama, encara fugat. Se’l condemna pel contraban, però també per associació il·lícita, per blanqueig de diners i per corrupció. Sumats tots els delictes, un total de 7,5 anys de presó, tots ferms. A més també se li imposa una considerable multa econòmica: 300.000 euros en total.

Pels altres implicats, qui era la seva mà dreta, la seva dona i els fills, també hi ha sentència condemnatòria. Entre un i dos anys de presó pels diferents crims, tot i que la part ferma és bastant reduïda. Ara bé, a la butxaca també els farà mal. Hi ha sanció econòmica per tots quatre: 100.000 euros per cap.

A banda, la sentència també acorda el comís en favor de l’Estat dels vehicles emprats per fer el contraban, tots ells de luxe. En canvi, a diferència del que demanava el fiscal, la família podrà recuperar el xalet de Juberri, ara bloquejat per la justícia, un cop  la sentència sigui ferma.

 

Diners comissats en l'operació del juliol del 2016.

Relacionat

Un duaner francès ‘corromput’ declara com a testimoni en un judici de contraban al Tribunal de Corts

Comentaris (4)

Trending