El vestíbul d’un hotel Rosaleda que es vol obrir a la ciutadania ha estat l’escenari de l’acte. Una vintena llarga de persones -amb el corresponent protocol Covid- han assistit a la xerrada de Castro, que ha estat ajudada per una altra actriu, en aquest cas, andorrana: Clàudia Riera (‘Vis a vis: el oasis’, ‘Les de l’hoquei’ i, properament, ‘El internado: las cumbres’. Al llarg de la presentació ha volgut remarcar que “tots som diferents, alguna cosa et destapa”. I en el seu cas, “mostrar la diferència m’ha fet ser jo mateixa i arribar a complir els meus somnis”. I és que, s’ha preguntat, “què és la normalitat” per defensar que “jo sóc jo”.
I això, l’Itziar ho tenia clar des de ben petita, malgrat totes les dificultats. Ha afirmat que “jo volia ser un nen”, però no perquè “m’hi sentís” sinó perquè “volia ser lliure” i, en aquella època, “els nens eren els qui podien ser lliures”. I, amb el temps, al final “m’he convertit en el que sóc gràcies al fet de ser jo mateixa”.
Riera i Castro han recordat que a ‘Vis a vis: el oasis’ van interpretar una parella. I de l’experiència dels seus personatges de ficció han volgut extreure una lliçó sobre l’assetjament escolar. Moltes vegades qui el fa és “per por” i, en alguns casos, també per evitar convertir-se en el blanc dels insults o les accions d’altres.
Sobre ‘Con el corazón por delante’, l’actriu catalana l’ha qualificat “d’autobiografia emocional”. En aquest sentit, ha explicat que les poesies recullen “vivències, tant les bones com les dolentes”. Al llarg de l’hora de xerrada, cert que davant un públic ja predisposat, Itziar s’ha ficat els assistents a la butxaca amb una tàctica barreja del seu caràcter, les seves experiències i també algun joc de paraules, amb el qual ha acabat narrant un poema.

Clàudia Riera i Itziar Castro s'han ficat el públic a la butxaca.

Les ministres Riva i Pallarés seguint l'acte.

Riva ha estat l'encarregada de presentar les dues actrius.

Assistents a l'acte.

Exemplars del llibre.

Comentaris