Verdures: tendència a l’alça dels preus i a la baixa a les cistelles

L’augment significatiu del cost dels productes frescos ha afectat directament als hàbits de compra de la gent, que ha reduït considerablement quantitat i qualitat

Omplir la cistella de la compra és cada cop més car, i encara més si es busquen productes frescos, com pugui ser carn o verdures. De fet, aquests són els que han patit una pujada més acusada, que ha obligat a la ciutadania a canviar de forma significativa els seus hàbits de compra, que ara són menys freqüents, amb menys quantitat i, si és possible, amb menor qualitat. Qui també ha acusat aquest augment ha estat el petit comerç, que cada cop té menys beneficis.

Des de les botigues de proximitat han observat com, a poc a poc, però sense pausa, el producte que compren i venen s’ha anat encarint els darrers mesos. Molts d’ells, però, assenyalen que han intentat que l’impacte en el preu final sigui mínim, perquè el comprador ho acusi com menys, millor. Malgrat això, amb una pujada de gairebé 0,5 euros el quilogram en alguns casos, com el de l’albergínia, es complica força, acaba veient-se reflectit. De fet, en aquesta verdura en concret, el preu a alguns establiments ha arribat fins als 1,98 euros el quilogram.

És una tendència general pel que fa a verdures, hortalisses i cabdells. La patata és un dels productes més cuinats i més requerits pels compradors, i un dels que menys marge de benefici deixa per als botiguers. En un dels petits comerços especialitzat en verdures el preu és d’1,10 euros el quilogram per la venda al públic. Però a la botiga s’ha comprat a 1 euro – mentre que abans s’ha arribat a adquirir a 0,6 euros –, i això deixa únicament 0,10 euros de benefici. “Intentem contenir, reduint així el que nosaltres guanyem, però se’ns està fent molt difícil”, assenyala la propietària.

La carn també és un dels productes que més es fa servir, i que també té un cost més elevat que temps enrere. La pujada ha estat acusada i molts compradors han començat a prescindir del producte més fresc i ha optat per opcions que tenen menys qualitat, però que són més econòmiques. Per tant, i tot i que els botiguers limiten al màxim l’augment del preu final, han començat a perdre clients en benefici d’altres alternatives contra les quals, asseguren, costa competir. Alguna carnisseria del país, però, ha optat per generar una oferta i un lot amb diferents productes que són assequibles per menys de 30 euros.

En general, els empresaris han detectat un canvi important en els hàbits dels clients. Al tractar-se de comerços petits, les persones que acudeixen a comprar són dels voltants i, en gran part, fidels. Hi van setmanalment i els coneixen i saben quins son els seus costums. Tots els comerços amb els quals ha contactat l’Altaveu han assegurat que s’ha començat a comprar menys, de forma més espaiada i en menors quantitats. És a dir, una compra que abans es feia gran i de cop, ara es fa en diferents vegades, possiblement fent malabars amb l’economia familiar amb la resta de despeses, que també s’han vist incrementades.

Comentaris (5)

Trending