“Una vida en permanent servei al seu poble”

Els ambaixadors andorrans al Regne Unit, Carles Jordana, Juli Minoves i Albert Pintat recorden la figura de la reina Elisabet II

Comentaris

L'excap de Govern i exambaixador al Regne Unit del 2001 al 2004, Albert Pintat ha destacat de la reina Elisabet II, morta aquest dijous als 96 anys, "tota la seva vida en permanent servei al seu poble". Amb frases semblants, han definit la seva trajectòria l'actual representant diplomàtic al Regne Unit, Carles Jordana i l'exambaixador Juli Minoves.

Albert Pintat és potser de tots els polítics andorrans el que sent més identificat amb la cultura anglesa i especialment amb la idiosincràtica flegma britànica. N'ha fet sempre bona prova en la seva carrera al comú, al consell i de cap de Govern. Ha definit la reina Elisabet II com "la representació de la dignitat la serenitat i la noblesa". Juli Minoves, exambaixador al Regne Unit ha afegit sobre la reina, "la seva professionalitat en les relacions internacionals i el seu sentit de l'humor".  L'actual ambaixador, Carles Jordana ha explicat per mitjà de les xarxes socials que "vaig tenir l'oportunitat de mantenir una llarga conversa amb ella al palau de Buckingham quan vaig presentar les meves credencials com a ambaixador d'Andorra".

Elisabet II va ser testimoni de crisis econòmiques, canvis demogràfics, pèrdua de colònies, guerres, el terrorisme de l'Exèrcit Republicà Irlandès (IRA), el floriment de les lletres i les arts i, també, de tragèdies familiars, com la mort de Diana de Gal·les.  Va haver de torejar amb el divorci de tres dels seus quatre fills -Carles, Anna i Andreu-, encara que va ser la separació el 1992 dels prínceps de Gal·les, Carles i Diana, un dels moments més difícils del seu regnat, simbolitzat amb la seua famosa frase en llatí "annus horribilis" (any horrible), pronunciada a finals d’aquell any.

Va ser també la mort en un accident de trànsit el 1997 de la princesa Diana el que va posar a prova el seu regnat, percebut com fred i indiferent al quedar-se la família reial a Escòcia mentre la gent plorava i col·locava flors al palau de Buckingham. Però Elisabet II va demostrar estar a l’altura dels esdeveniments en escoltar els consells del llavors primer ministre Tony Blair i tornar al palau de Buckingham, d’on va sortir per parlar amb la gent i llegir els missatges deixats pels britànics.

La comunitat anglesa a Andorra és molt important i no es descarta fer un acte en record de la reina, que es podria concretar la setmana vinent. El Regne Unit té una cònsol honorària al Principat, Fiona Dean que va rebre l'any 2018,  la distinció de membre de l’Orde de l’Imperi Britànic, un reconeixement que atorgava la reina Elisabet II el dia que celebrava l’aniversari. En aquest cas, la monarca va posar en relleu la tasca de Dean per la comunitat britànica d’Andorra.
La cònsol honorària es va mostrar molt satisfeta per haver estat escollida.

L'Excel·lentíssim Orde de l'Imperi Britànic és un orde de cavalleria britànic, instituït el 4 de juny de 1917 pel rei Jordi V. La pertinença a l'orde és atorgada pel rei d'Anglaterra a tots aquells que fan alguna cosa significativa en nom del Regne Unit. Andorra va establir relacions diplomàtiques amb el Regne Unit el 9 de maig de 1994.

FcJ4kThXwAEsvcG
Elisabet II i Juli Minoves.

 

 

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending