Últim repte a Ordino

La Casa Museu d’Areny-Plandolit organitza dues sessions del joc d’escapada ‘L’enigma de l’escriptor’ que posa els participants a la pell de Joan Peruga mentre es documentava per escriure la seva novel·la

Què va pensar i què va sentir Joan Peruga mentre escrivia ‘Últim estiu a Ordino’? Com va anar desxifrant cadascun dels racons i escletxes de la família Areny-Plandolit? Posar-se en la ment i la pell d’un escriptor no sempre és fàcil. Fer-ho en la d’un investigador, possiblement menys. Aquest és el repte que planteja la Casa Museu d’Areny-Plandolit a la seva proposta de joc d’escapada ‘L’enigma de l’escriptor’.

No hi ha res millor per conèixer la història que viure-la. Ni que sigui en sentit figurat. Al 2018 això degué passar per la ment de la professora Marta Jordana, que va conceptualitzar aquest joc per endinsar els seus alumnes a la novel·la que, d’altra manera, els hagués quedat molt llunyana. Per ells, pels estudiants es té una versió més complexa, han de demostrar tot el que saben després d’haver llegit el llibre. Per als que visiten el museu, una versió més ‘light’, però poc, ben poc. S’ha de tenir l’enginy, les ganes i la paciència per resoldre totes les pistes.

Per posar una mica de context, sobretot per aquells que no coneixen la història de la novel·la ni de la família, es fa una petita visita guiada, on es comencen a donar algunes de les claus. Després, 60 minuts per resoldre dues parts del repte. “Volem que el fil conductor sigui aprendre a través del joc”, explica el tècnic de museus, Eduard Tarrés. Està pensat per grups petits, persones que hauran de treballar en equip per poder resoldre els enigmes que obriran una maleta.

Però aquests vuit cadenats, corresponents a vuit codis que s’hauran d’esbrinar, no són la resposta definitiva. Són la clau per passar a la següent fase, on seguiran els enigmes que obriran la darrera porta. “Són difícils, sobretot per les persones que no coneixen la història, però són molt divertits”, assegura Tarrés. S’ha de tenir en compte no únicament el que es té a l’abast de la mà, sinó tot el que envolta l’habitació, fins i tot les estances adjacents.

IMG 5446
L'estància on es fa la primera prova.

S’ha de tenir l’agudesa mental per diferenciar pistes vertaderes de les falses. Paciència per introduir els codis descoberts en els vuit cadenats de la maleta. Mirar llibres, fer sumes i restes, observar amb deteniment, relacionar objectes, dades, xifres, seguir fils que porten fins a la resposta. I, sense pràcticament adonar-se’n, el participant coneix una mica més de la història d’Areny-Plandolit. Sap anys i detalls, informació que també es pot donar a una visita guiada, però que sempre és una mica més divertit anar descobrint.

Tarrés afirma que la rebuda per part dels participants a totes les edicions en què s’ha fet aquest ‘escape room’ ha estat fantàstica. És una activitat pensada per poques persones, i actualment, a causa de la Covid-19, es tracta de fer per nuclis de convivència. Aquest any les dades programades seran el 23 de desembre i el 4 de gener, on els interessats podran acudir al museu per endinsar-se i formar-ne part d’aquest ‘Últim estiu a Ordino’, i estendre-li així una mà a la Sumpta d’Areny-Plandolit i la seva història. El premi serà poder sortir d’allà amb una bona estona a la butxaca.

Etiquetes

Comentaris

Trending