El Tremat torna a tenir farina

El comú d’Encamp inaugura la restauració del molí del Guillem, que s’incorpora a les rutes turístiques que permeten recuperar el patrimoni històric del poble

“Ens vam comprometre a recuperar els nuclis tradicionals”, ha recordat la cònsol major d’Encamp, Laura Mas. I en el marc del compliment d’aquesta promesa es troba la restauració de l’històric molí Guillem, al Tremat. Una actuació de 10.000 euros que ha permès que la instal·lació torni a funcionar, fent farina. A partir d’ara, entrarà en les visites guiades per aquesta part del poble, que apleguen cada any uns 3.000 turistes.

Com ha explicat Robert Lizarte, tècnic de museus del comú, del molí hi ha constància històrica des de finals del segle XVI. “La primera referència escrita és de 1.596”, ha recordat, tot advertint que “probablement és anterior”. La seva trajectòria, però, no va estar exempta de situacions complicades, com una riuada el segle XVIII. Es va reconstruir i, des de llavors, va funcionar de forma ininterrompuda fins a la dècada dels noranta. I sempre sota la propietat de la família Guillem, que ara ha arribat a l’acord amb el comú per a la restauració.

Una actuació que ha costat uns 10.000 euros i que ha “respectat el màxim el que hi havia”. Per exemple, ha remarcat Lizarte, “hem anat a buscar la fusta original”. També es conservarà a l’entrada una de les moles de tota la vida. I el molí torna a funcionar. “I fa farina”, ha remarcat. De fet, d’aquesta s’han fet uns pans per celebrar la inauguració del restaurat molí, que quedarà inclòs a les rutes turístiques que s’ofereixen per Encamp i, també, ja fora de temporada d’estiu, es podrà visitar a demanda.

La restauració ha estat molt ben rebuda per la família. Així ho ha volgut destacar Ingrid Torres, en representació de tots ells. “És tot un orgull veure’l funcionar”, ha afirmat tot recordant que “ha estat part de la nostra casa i de la nostra història”. També ha posat en relleu que “és una bona forma de seguir vivint la cultura”.

A l’acte d’inauguració ha assistit bona part dels consellers del comú i els cònsols. Laura Mas ha recordat que un dels objectius i els compromisos marcats era “potenciar els nuclis tradicionals”. I aquesta actuació al Tremat se suma als murals que està pintant Samantha Bosque. També en l’horitzó hi ha la missió de treballar a les Bons per “recuperar el llegat que ens van deixar els padrins i donar-lo a conèixer”.

Comentaris (1)

Trending