Treballar o interactuar amb persones alienes a l’empresa i usar dispositius digitals

Com més formació acadèmica es té més marge de maniobra i autonomia es disposa en el treball, encara que no es pot comparar amb la que es té si s’és treballador autònom

Una de les coses que més fa la gent a la feina és usar dispositius digitals. ARXIU

Dos de cada tres persones en edat de treballar asseguren que a la feina, més de la meitat del seu temps el dediquen a interactuar amb persones alienes a la companyia, encara que, òbviament, en la immensa majoria d’ocasions són contactes que tenen a veure amb l’activitat laboral a realitzar. I pràcticament la meitat dels treballadors (o que ho podrien ser o ho han estat fins fa dos anys) inverteixen molt temps, el 50% o més de la jornada laboral, a l’ús de dispositius digitals associats al lloc de treball.

Aquestes són algunes de les conclusions apuntades aquest dilluns pel departament d’Estadística referents al 2022 i en relació a la primera vegada que al Principat es publica una enquesta sobre les capacitats professionals en el mercat laboral. El mòdul ofereix informació sobre les persones de 15 a 74 anys; investigant les capacitats professionals dels ocupats i dels no ocupats que han deixat la feina en els últims vint-i-quatre mesos.

Un 7,7% de la població estudiada dedica, en la seva feina principal o la darrera feina que ha tingut, la meitat del seu temps o més en realitzar càlculs relativament complexos, un 8,8% en llegir manuals i documents tècnics relacionats amb el seu treball, i un 15,9% en assessorar, formar o ensenyar a altres persones en l’àmbit del treball

Un 7,7% de la població que s’ha estudiat des del departament d’Estadística dedica, en la seva feina principal o la darrera feina que ha tingut, la meitat del seu temps o més en realitzar càlculs relativament complexos, un 8,8% en llegir manuals i documents tècnics relacionats amb el seu treball, i un 15,9% en assessorar, formar o ensenyar a altres persones en l’àmbit del treball.

Segons les dades que incorpora l’esmentada enquesta que, com s’ha dit, es publica aquest dilluns per primera vegada, les tasques a les quals es dedica la meitat del temps o més en major proporció són: interactuar amb persones externes a l'empresa o organització (63,8%), treballar amb dispositius digitals (47,0%) i treballs que requereixen esforços físics (39,2%).

Respecte al grau d’influència en l’ordre i contingut de tasques en la feina principal o darrera feina, l’11,9% de la població en estudi tenen una gran o molt gran autonomia tant en l’ordre com en el contingut de la feina, mentre que el 43,8% tenen poca o cap autonomia en l’ordre i el contingut de les tasques. Distingint per sexes, els homes tenen major grau d'influència sobre l’ordre i contingut de les tasques que les dones.

Segons el nivell d’estudis, el grau de poder influir en l’ordre de les tasques i el contingut augmenta amb el nivell de formació acadèmica. Per situació professional, el nombre de treballadors per compte propi que tenen una àmplia o molt àmplia influència tant en l'ordre com en el contingut de les tasques, és del 43,8%. En el cas dels assalariats, aquesta xifra es redueix al 5,4%.

Etiquetes: