Tothom vol pactar... o no

En un Debat d’Orientació més asserenat de l’habitual per obra i gràcia de la Covid-19, totes les bandes han parlat d’assolir consensos i acords però han deixat clar que les prioritats són diferents

El coronavirus també ha deixat sentit els seus efectes al Debat d’Orientació Política. Com a mínim, tranquil·litzadors, relaxants. El to, sense cap mena de dubte, ha estat més calmat i asserenat, sense estar exempt d’intercanvi de retrats, que altres vegades. I si una paraula ha estat la més repetida aquesta ha estat “pacte”. Esmentada des de tots els grups i des del Govern. Ara bé, caldrà esperar encara un temps per veure si aquesta voluntat es converteix en realitat.

Perquè si bé tots han parlat d’acords i de consensos, la diferència es trobava en els àmbits. Al matí, cal recordar, des del grup socialdemòcrata s’han obert dos nous fronts: habitatge i justícia. A la tarda tocava veure com entomava el guant la majoria i l’executiu. I ha estat gairebé un ni sí ni no ni tot el contrari. Espot, que ha qualificat López de “venedor d’emocions” tot criticant-li que “fa una sèrie de propostes sense quantificar que són irrealitzables, segurament perquè sap que no les ha d’implementar”, tampoc s’ha estat de llançar un altre retret al líder del PS: “Tinc dubtes que aquesta sigui la seva voluntat real; en els moments més crítics de la pandèmia no vaig trobar mà estesa en vostès”.

Per Espot, López ha volgut vendre “emocions” amb propostes “irrealitzables” mentre que Pintat és “pessimista” i només “veu núvols negres a tot arreu”

I, ja parlant sobre els pactes, el de l’habitatge i la justícia, ha apuntat que per abordar aquests assumptes cal una altra fórmula. “Necessiten una rapidesa que fa que el format no sigui potser l’adequat”, ha apuntat. A la vegada, ha recordat que, prèviament, hi ha tres altres propostes sobre la taula, centrades en l’acord d’associació, la sanitat i les pensions. “Abans d’encetar més pactes, hauria de sumar-se o donar resposta als ja plantejats”, ha indicat. Sobre aquest darrer, ha admès que per garantir la viabilitat del sistema “hi ha tot just quatre palanques i totes són impopulars”. Per això, entén que seria positiu que tothom s’hi comprometés, tot i deixar clar que “estic disposat a assumir la major part del desgast”.

Des del PS, López ha volgut remarcar que ell i els seus companys de bancada “hem vingut per arribar a amplis acords” i, després de la intervenció del cap li ha demanat explícitament si “estan disposats a treballar junts units pel bé del país”. També ha defensat que, a diferència del que afirmava Espot, “amb l’habitatge i la justícia pensem que el pacte d’Estat és la fórmula idònia”.

Si al líder del PS Espot l’ha acusat de tirar “d’emocions”, a Josep Pintat, president del grup parlamentari de Terceravia, i de fet a tota la formació, el cap de Govern l’ha qualificat de “pessimista”. Potser perquè el conseller general lauredià “veu només núvols negres a tot arreu”, el màxim responsable de l’executiu ha tirat de refrany meteorològic per rebatre la demanda d’ajuda a la Unió Europea: “L’UE no és Santa Bàrbara, no ens podem enrecordar d’ella només quan trona”.

El cap de Govern no acaba de veure la fórmula de pacte d’Estat com a la millor per abordar les problemàtiques de l’habitatge i la justícia, com sí que ho considera el PS

El conseller general de Terceravia ha negat que fos “pessimista”. Al contrari, al seu entendre els dubtes expressats responen a la necessitat de “ser prudent” i “tenir sentit comú”. I és que, ha volgut recordar al Govern, no sempre “podrem estat a cops de talonari de 400 milions d’euros”.

Perquè sí, tot i que amb un to més seré que altres vegades per la situació derivada de la pandèmia, en el fons era un Debat d’Orientació Política i, per tant, tocava marcar també perfil. Ho ha fet l’oposició i també la majoria. Des de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi ha deixat clar que, almenys el seu grup, no vol sentir a parlar de gravar ni els beneficis de les SICAV ni els de les societats. En canvi, ha remarcat que “per pagar la factura de la Covid” cal fer “créixer l’economia” amb “nous sectors”.

Des de Liberals, Ferran Costa ha volgut ser l’optimista tot confiant que la voluntat d’acord expressada per totes les bandes sigui real i, per tant, suposi “un punt d’inflexió”. I és que, ha recordat, “hem sentit motes propostes de nous acords; d’entrada, està molt bé, però cal prioritzar l’ordre de les coses”. Ha apuntat que “si ens creiem la voluntat d’assolir acords, no ens oblidem dels deures que tenim pendents; posem fil a l’agulla i no ens perdem en disquisicions i arribem a aquests acords que la ciutadania sol·licita”.

Des de demòcrates es veu factible valorar l’adhesió a l’Organització Mundial del Treball com ha proposat la formació socialdemòcrata

Caldrà esperar, doncs, un temps per veure si aquesta voluntat cristal·litza, o no. Tot i això, aquest mateix divendres hi haurà uns primers indicadors: les propostes de resolució que presentaran els diferents grups. Quantes s’acabaran consensuant? Algunes de les ja anunciades queda clar que tiraran endavant, ni que sigui només amb els vots de la majoria. Per exemple, les anunciades per instar als comuns a col·laborar en accions per fomentar la construcció d’habitatges de lloguer o per fer un estudi sobre possibles nous cultius per al sector agrícola.

D’altres, les dels dos grups de l’oposició, requeriran convèncer els grups de la majoria, tot i que algunes, si es fa cas al que ha dit Carles Enseñat, president del grup demòcrata, tenen possibilitats. El líder ‘taronja’ ha avançat que “no hi hauria excessiu problema” per avaluar l’adhesió a l’Organització Internacional del Treball o per acceptar la proposta per a l’erradicació de la violència de gènere, totes dues formulades des del PS.

Comentaris (1)

Trending