Per Tots Sants no hi ha Covid

Dissabte no es va presentar molta gent que tenia hora per fer-se les proves; diumenge el telèfon de cita prèvia no va estar operatiu per festa de l’empresa que té delegat el servei i no es van programar noves analítiques; i dilluns i dimarts una de les màquines que processa mostres ha funcionat a molt baix rendiment

Si el cotó no enganya, les xifres tampoc. O potser sí. Que segurament hi ha menys contacte social i per això s’han reduït els contagis. Segur. Però si es fan menys proves es detecten menys casos i, en conseqüència, la reproducció del virus baixa. La famosa R0. Doncs això, aquest cap de setmana de castanyes i panallets, hi ha hagut menys contagis perquè s’han fet menys proves. Moltes menys. Caldrà veure els propers dies. La treva de Tot Sants és, ara mateix, un miratge artificial. I això sense comptar que els metges estan prescrivint menys proves diagnòstiques.

Anem al gra. Aquest cap de setmana, els ‘stop labs’ han viscut tranquils. Han tingut temps d’alçar el porró amb una mica de moscatell hi tot, fent un símil que potser no toca. Potser no era moscatell i el que dringava broc avall era ratafia. Tan fa. Dissabte, per exemple, alguns dels presents a les proves van tenir clar que la meitat dels que tenien cita concertada no s’hi van presentar. Alguns havien oblidat que era cap de setmana de Tot Sants. Altres van tocar el dos a segones residències uns dies abans just evitant el confinament perimetral a Catalunya. Resultat: dissabte menys proves.

Per diumenge es pot aplicar el mateix cas. Però encara hi ha més elements. Espic, l’empresa lligada a Andorra Telecom i amb seu al Niu de la Massana a la qual el Govern té contractat el servei de centraleta i, en certa manera, de concertació de cites prèvies, no va treballar. Més d’una i de dues persones posades en contacte amb l’Altaveu ho van constatar. La centraleta, el famós 821 955, no va respondre en tot el dia. Els diumenges fan mitja jornada. Ara, si és diumenge de precepte no es treballa. I Tot Sants és preceptiu.

Eln les darreres hores s'han fet menys TMA que les habituals.

Relacionat

Sensible davallada dels nous casos de Covid a causa d’una reducció de les TMA realitzades

Diumenge, per tant, no es van concertar noves cites. De fet, no es van donar hores ni pel mateix diumenge en el cas que quedessin alguns forats ni es van donar, tampoc, és clar, cites ni per dilluns ni per dimarts. En conseqüència, el volum de proves que es van fer diumenge i dilluns van ser molt menys de les que s’haurien fet un diumenge o dilluns qualsevol que no hagués coincidit en Tot Sants i el que l’envolta. La R0 baixa. Continua baixant, és clar. Per acabar-ho d’adobar, aquest dilluns i dimarts, una de les dues màquines processadores de mostres s’ha hagut de sotmetre a treballs de calibratge.

Resultat, un més: una de les dues màquines ha funcionat a mig gas a tot estirar. Suma i segueix. I encara la darrera: asseguren alguns metges referents, alguns capçalera, alguns facultatius de medicina primària o de família, com els hi vulguin dir, que els darrers temps estan prescrivint menys proves diagnòstiques. Per què? Doncs perquè menys pacients acudeixen al seu auxili mostrant símptomes de Covid. Si no hi ha símptomes no hi ha proves. Si no hi ha proves no hi ha positius. Si no hi ha infecció la reproducció del contagi és impossible i l’R0 aviat serà de zero.

O almenys el que sembla és que per Tot Sants no hi ha hagut Covid. Però a veure ara que la castanyada ha passat a millor vida…

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending