Tibant les orelles a la UE

La penúltima jornada de la Universitat d’Estiu i Tardor permet al catedràtic de filosofia del dret i política Javier de Lucas posar en relleu la incoherència entre el que proclama l’organisme i el que acaba fent en realitat

La Unió Europea suspèn. Almenys així ho considera Javier de Lucas, catedràtic de filosofia del dret i política. La seva xerrada ha servit per activar la recta final de la Universitat d’Estiu i Tardor, que aquest dimarts clourà la seva 38a edició. L’expert ha admès que el seu objectiu en la xerrada era, en certa forma, “tibar les orelles” a l’organisme que, al seu entendre acaba provocant que hi hagi persones “de primera i de segona”. Per solucionar-ho, reclama que el poder torni als ciutadans.

‘Quins valors defensa la UE? La universalitat dels drets humans i la garantia de l’estat de dret a la llum de la guerra a Ucraïna’ era el títol de la tercera ponència del cicle. De Lucas, catedràtic de la Universitat de València, no ha amagat el seu esperit crític amb la UE. O almenys, amb algunes de les seves estructures com ara el Consell Europeu. Lamenta que, justament, un dels problemes, al seu entendre, són òrgans que “depenen dels Estats” que “en el joc del poder són els que el tenen”.

L’expert ha volgut posar el focus per “distingir entre el que defensa i el que proclama la UE”. I no ha tingut dubtes a l’hora d’afirmar que “els esdeveniments d’emergència” com ara la guerra  a Ucraïna, la pandèmia o la crisi climàtica evidencien que no hi ha coherència. “En drets humans i fonamentals, fa temps que ha naufragat”, ha afirmat.

De fet, ha recordat una crisi paradigmàtica en aquest sentit: la dels refugiats. “Hi ha subjectes de dret de primera i de segona”, ha indicat. Per un costat, els desplaçats provocats pel conflicte a Ucraïna. Per altra, els de Síria o els que intenten travessar el Mediterrani. “Han fet pràctiques detestables i han tingut comportaments que no són acceptables sota els paràmetres de la mateixa UE”, ha denunciat.

Un altre exemple l’ha posat amb les vacunes. “No s’han alliberat patents perquè ha primat l’interès dels laboratoris”, ha recordat. Per això, la seva proposta és que “els béns comuns els ha de gestionar la ciutadania”.

La seva reprimenda l’ha volgut fer amb “matisos”. I és que, ha apuntat, el problema no es troba tant en la burocràcia de Brussel·les com en altres òrgans, com ara el Consell Europeu. Per això, defensa que cal donar un impuls als mecanismes de control que són els mitjans de comunicació, els tribunals de justícia i el mateix Parlament Europeu.

La Universitat d’Estiu i Tardor finalitzarà aquest dimarts. Ho farà amb l’acte de cloenda, dividit en dues parts. Per una banda, la ponència ‘Fragmentació de conflictes en un món en canvi’, a càrrec del catedràtic emèrit en ciència política Pere Vilanova. Per l’altre, el tancament que farà el cap de Govern, Xavier Espot.  

Etiquetes

Comentaris

Trending