La tarda en què la Massana va estar a punt de desaparèixer

El comú homenatja aquest diumenge Amadeu Rossell que amb tres persones més, el Gregori Cerviño i dos bombers, van anar a tancar les vàlvules de distribució del gas per evitar una explosió que hauria esborrat el poble del mapa durant els aiguats del 1982

Comentaris

L’Homenatge al Ciutadà promogut des del comú de la Massana reconeixerà aquest diumenge la contribució d’Amadeu Rossell, que va morir durant els aiguats del novembre de 1982. Amb Gregori Cerviño, va intentar apagar les vàlvules de distribució del gas.

La seva intervenció i la de dos bombers va evitar que el poble de la Massana hagués desaparegut amb l’explosió que hauria afectat també part de la parròquia d’Ordino. Era el diumenge 7 de novembre quan Rossell va ser requerit per l’operari de guàrdia, Gregori Cerviño, que també feia de xofer a l’empresa. No hi ha havia llum i van arribar als dipòsits a les palpentes per poder tancar les aixetes de les bombones grans.

La força de l’aigua del riu havia rebentat algun tub del gas o de la boca de càrrega. Va tornar la llum i es va encendre el gas que estava surant sobre l’aigua. Amadeu Rossell i un dels bombers van patir cremades a la mà i a la cara. El Gregori que era més baixet es va poder submergir. Estava sota l’aigua i l’Amadeu l’agafava per la mà i en el moment de la flamarada, el va deixar anar i la força de l’aigua el va arrossegar fins a un camió. L’Amadeu va poder sortir a la carretera i un cotxe el va portar al centre hospitalari. El Gregori se’n va sortir amb una cremada al cabell i a l’esquena. El fet de portar un anorac gruixut va evitar que patís lesions més greus. En canvi, l’Amadeu duia un impermeable més fi i de cintura cap amunt va patir cremades.

Àngels Tarradellas, la dona de l’Amadeu, va rebre una trucada de l’hospital informant que el seu marit estava ingressat. Quan el va veure ja estava molt malament. Es va decidir traslladar-lo a Barcelona amb helicòpter. L’Àngels va anar fins a Sant Julià de Lòria caminant amb en Joan Massa, aleshores secretari general dels Serveis del Copríncep Episcopal, Joan Martí Alanis. El trajecte va ser molt dur i complicat perquè en algunes zones era molt complicat caminar. La carretera havia desaparegut i la vorera era pràcticament inexistent i calia agafar-se amb una corda.

Un periple per poder arribar a la Seu d'Urgell

A Sant Julià de Lòria, l’Amadeu Rossell de Cal Molines, propietari d’una joieria i pare de la consellera general Núria Rossell, va facilitar un tot terreny perquè l’Àngels pogués arribar a la Seu d’Urgell passant per la Rabassa, Bescaran i Estamariu. A la capital de l’Alt Urgell no va poder pujar a l’helicòpter però va poder viatjar fins a la Ciutat Comtal amb una avioneta dels amos del Castell Motel. Mentre, uns bombers francesos anaven regant el dipòsit i controlat la flamarada que sortia de dalt d’un tub. Un d’ells es va oferir voluntari per pujar-la a apagar. A Barcelona, Amadeu Rossell moriria amb 38 anys deixant dona, de 32, i tres fills.

Un enginyer de València que s’allotjava en un hotel de la Massana va afirmar si els dipòsits haguessin explotat, l’ona expansiva hauria arribat a Andorra la Vella i a Escaldes-Engordany. Els fets van evidenciar la necessitat que les cisternes de gas no poden estar a l’interior o a prop d’un nucli urbà. L’entrega de la distinció es farà aquest diumenge, aprofitant la celebració del Roser de La Massana.

L'episodi de pluges va començar la nit del 6 de novembre del 1982 i es va intensificar de manera inesperada un dia després, fruit de la combinació d'un front càlid i de l'aire fred de l'atmosfera. Els rius no van poder absorbir tota l'aigua. L'avinguda Meritxell com si fos el riu Valira, les destrosses, incomptables, visualitzades flotant per l'aigua, els treballs de recerca de les víctimes mortals –en van ser 14– i dels ferits, els treballs per intentar salvar alguna cosa d'entre la profunditat de l'aigua de les pluges...

Comentaris (6)

Trending