Si té mal, vagi al metge

L’enquesta per descobrir persones amb Covid persistent sorprèn els propis afectats ‘públic objectiu’ per com de simplista i poc rigorosa aparenta, amb la qual cosa no se li pot suposar cap valor científic

“Té algun problema per caminar com a conseqüència d’haver passat la Covid-19?” “Ha estat més deprimit o més ansiós des que va passar la Covid-19?” “Des que va passar la Covid-19 ha perdut, no intencionadament, més de tres quilos de pes i no els ha recuperat?” Aquestes són algunes de les preguntes clau que han de permetre identificar les persones amb Covid persistent que hi ha al país. Vaja, identificar identificar, saber quantes persones diuen que pot ser que podria passar que els efectes del virus persisteixi en ells després d’haver superat suposadament la malaltia.

En el fons, si té mal, el millor remei és que acudeixi al metge. Ja sia al seu facultatiu de referència d’atenció primària (CAP). O com conclou l’enquesta anunciada aquest dilluns i que des d’avui ja està en marxa, “a causa dels símptomes que continua manifestant, li recomanem que contacti al més aviat possible amb el seu metge referent perquè verifiqui el seu estat de salut”. Alhora, “també li recomanem que es posi en contacte amb el seu centre d’atenció primària de referència (infermeria)”.

Si algú pretenia donar-li a aquesta enquesta algun valor sanitari, mèdic, científic, s’ho haurà de treure del cap. Com a molt, es podrà dir que estadísticament que X persones que van passar la Covid diuen presentar símptomes compatibles amb la persistència dels efectes del coronavirus

En fi, les obvietats de l’enquesta anunciada per l’antic Centre de Recerca Sociològica (CRES), ara rebatejat dins el conglomerat de l’Andorra Recerca i Innovació i no se sap ja quantes coses més, i el ministeri de Salut, han sorprès moltes de les persones que estan cridades a respondre la consulta. Si algú pretenia donar-li a aquesta enquesta algun valor sanitari, mèdic, científic, s’ho haurà de treure del cap. Com a molt, es podrà dir que estadísticament que X persones que van passar la Covid diuen presentar símptomes compatibles amb la persistència dels efectes del coronavirus.

Vaja, hom pensa que una bona història clínica amb un creuament de dades anonimitzades seria tan o més fiable que l’enquesta en qüestió, que aquells que han passat la malaltia estant convidats a respondre a partir d’un codi que reben al mòbil per SMS i que, suposadament, serveix per associar les respostes, suposadament, almenys, a un telèfon. Però resulta que per art de màgia dels follets tecnològics, si vostè s’inventa un codi de les mateixes característiques, podrà continuar avançant en la consulta.

Micó, Mas i Bellmunt han presentat el qüestionari.

Relacionat

Salut no preveu cap cobertura especial de la CASS pels afectats per Covid persistent

L’enquesta s’inicia demanant dades personals del consultat -des de quan es va infectar al sexe, el grau d’afectació que va tenir per la malaltia o els efectes que li va generar (va perdre el gust, l’olfacte…), la parròquia de residència o altres detalls- i encara en el preàmbul s’hi diu que el treball té per objectiu “seguir l’evolució dels símptomes de la Covid-19 i donar resposta sanitària a aquelles persones que presenten símptomes persistents amb possible afectació de la seva qualitat de vida més enllà de tres mesos”.

Vaja, en fi, que hi ha qui pensa que tot plegat és més el resultat de voler complir l’expedient. Fer coses. Justificar-se.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending