Els secrets del ‘Bany de l’Ossa’

Gerard Veciana desgrana els principals detalls del futur parc d’Encamp, un projecte que aposta per homenatjar l’animal protagonista del Carnaval i per potenciar el pas del Valira d’Orient pel poble

Els encampadans ja sabem com serà el nou parc que ha de substituir el Prat Gran, tancat des de finals de setembre. El ‘Bany de l’Ossa’ és el projecte guanyador del concurs d’idees realitzat per escollir el disseny del futur espai lúdic. És obra del despatx Altura, liderada pels arquitectes Lluís Ginjaume i Gerard Veciana. Els seus creadors aposten per donar visibilitat a l’animal més popular del poble i, a la vegada, recuperar i potenciar el pas del riu Valira d’Orient.

‘El Bany de l’Ossa’ es va imposar als altres vuit projectes presentats al concurs. Ho va fer tant en vot popular -va ser el disseny que més suports va rebre en la consulta ciutadana- i entre el jurat format per prendre la decisió definitiva. Es tracta d’una creació del despatx Altura. I així ho destaca un dels seus màxims responsables, Gerard Veciana. “L’autoria és de tots; és una feina conjunta”, afirma, tot destacant el fet que entre els 10 professionals que conformen l’estudi hi ha persones de “diferents generacions”, fet que suposa “un valor afegit perquè ens aporta visions i idees diverses”.

El futur espai juga amb el plantígrad que és un dels símbols de la festa del Carnaval a Encamp i amb la potenciació del riu Valia al seu pas pel poble

I aquestes s’han vist traslladades a la idea del futur parc, que es bassa principalment en dos elements.  Per un costat, el plantígrad que és l’eix central del Carnaval, una de les principals festes del poble i que, justament, opta a ser patrimoni immaterial de la humanitat. Per l’altre, el Valira d’Orient. “Sempre hem pensat que els rius no s’han aprofitat gaire a Andorra”, apunta Veciana. En canvi, en el seu projecte “el lliguem al parc”.

Al seu pas per Encamp, el Valira recórrer espais foscos, en tenir molts edificis alts al costat. Això es vol canviar en el futur espai lúdic. “Aquí es pot eixamplar i generar més espai. Agafarem aigua, la farem entrar al parc, crearem una llacuna natural amb una cascada que després hi tornarà”, comenta.

Simulació de com serà el futur parc d'Encamp.
Simulació de com serà el futur parc d'Encamp.

Un altre element clau fa referència al carrer de la Molina, que separa les dues parcel·les on anirà el parc: la que es queda el comú per la cessió de la unitat del Prat Gran i la que agafa, per ara, llogada a Casa Joanantoni. “Destaco la decisió d’enterrar el vial”, apunta Veciana, tot indicant que serà per allà com s’accedirà a l’aparcament previst, soterrat però sense necessitat de fer cap excavació perquè s’aprofita el desnivell del terreny. D’aquesta fora, “queda un únic espai i generes el màxim de superfícies verdes”.

De fet, també d’aquest color es recobriran els edificis que han d’albergar les dependències del servei de circulació i de la policia o també l’àrea de Jovent. “Tindran una coberta verda, que serà agradable per a la gent que hi viu al costat”, comenta l’arquitecte, que també remarca que es donarà “continuïtat” a un passeig que recorre el costat del riu fins a un petit mirador. “Potser serà un final temporal i pot anar més cap a baix en el futur”, indica.

Els edificis, a més, podrien tenir també una característica especial, si s’imposa la idea inicial que tenen els creadors del ‘Bany de l’Ossa’: amb què es construirien. “La idea és fer-ho amb fusta, que pensem que és el material del segle 21 per sobre del formigó. La proposta està feta i ara cal veure si ens l’accepten”, explica Veciana, per a qui “cal tenir aquest compromís amb el medi ambient”. Per això, apunta que “com a societat hem de fer el canvi”.

Baixa Z3A8184 ALTURA

Un cop escollit el projecte, en les pròximes setmanes tocarà posar-se mans a l’obra. “Ara hem de començar a parlar amb el comú, perquè també tindrà coses a dir i clarificar el pressupost. Partirem de la idea i l’he de fer realitat”, avança l’arquitecte, per a qui és tot un orgull poder tirar endavant un projecte singular. “Ens agrada fer coses atípiques. Fer un parc és molt gratificant, més quan a Andorra no es fan gaire perquè no hi ha espai públic”, comenta. De fet, recorda que fora de les fronteres del Principat ja han tirat endavant alguna de les seves idees, com ara el de la Pineda, a Vila-seca.

I, de fet, no és pas l’únic projecte que el despatx Altura ha de liderar Encamp. Veciana i Ginjaume ja van ser els impulsors de la idea guanyadora del nou Museu de l’Automòbil. La infraestructura cultural ha quedat, però, aturada a conseqüència de les repercussions econòmiques de la crisi del coronavirus. “Ja tenim clar que, per ara, queda en segon terme. I ho entenem perquè la situació i la conjuntura és la que és”, apuntat. Ara bé, té clar que “estarem encantats si mai es torna a reactivar”. I, també, que toca posar-se amb el nou parc que, en uns anys, podran gaudir tots els encampadans.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending