Santa Anna emmascarada (i sense ball d’autoritats)

Escaldes manté sota un fort cop de sol un dels actes més tradicionals de la festa major però en versió reduïda, evitant tant com es pot en la dansa els contactes i netejant-se les mans després de cada ball

Escaldes ha viscut aquest migdia un Ball de Santa Anna diferent. Molt diferent. Però ha mantingut, sia com vulgui, un dels actes centrals, almenys des del punt de vista institucional i de la tradició. Això sí, el certamen dansaire ha sigut exprés. Quatre balls comptats i cap a casa. Sense oblidar, abans, el port de la mascareta, l’hidrogel per a les mans… o el no-ball de les autoritats. Perquè enguany els cònsols i altres representants institucionals, pocs, per cert, s’han estalviat de sortir de sortir a l’escenari per recomanació sanitària.

Tots els balladors, del més petit a la més gran, han aparegut abillats amb els vestits tradicionals i el suplement de la mascareta. De la mascareta de l’Esbart Dansaire Santa Anna. La disposició a la plaça s’ha hagut de modificar lleugerament respecte d’altres anys. Les mesures de distanciament han portat a un fet inevitable en aquestes festes, totes elles acaben sent molt més estàtiques. Els cònsols Rosa Gili i Joaquim Dolsa i el president de l’esbart, Josep Martín, han presidit l’acte, acompanyats de diversos consellers comunals i el conseller general del PS Carles Sánchez. En una segona fila, lluny dels focus i dels espais reservats institucionals, hi havia l’únic membre de Govern, Eric Jover, un dels molts escaldencs que hi ha al tomb de l’executiu però l’únic que s’ha deixat veure a la plaça.

Quatre han estat els balls que han dansat, dos els més joves, dos l’esbart major. El virus obliga a una actuació exprés. Sobretot els adults, després de cada dansa, automàticament es netejaven amb gel hidroalcohòlic. També a la plaça hi havia un dispositiu a disposició del públic, que malgrat tot han ovacionat de valent la ballada, amanida per algun que altre tret -i més d’un ensurt- d’un trabucaire. Per evitar contactes innecessaris, s’ha suprimit el ball de les autoritats, del poble, que en el fons era en altres anys l’element central de la ballada.

La cònsol major d’Escaldes, Rosa Gili, s’ha mostrat satisfeta de “com han anat” fins ara els actes. “La Unió Pro-turisme ha agafat totes les precaucions.” Gili ha assegurat que tot i haver de redimensionar la festa, els actes que s’han programat “ens han felicitat” perquè tenien ganes de fer coses. La cònsol escaldenca ha recordat que s’han passat mesos molt durs però “malgrat això, la vida continua” i no pel fet que hi hagi alguns rebrots “no vol dir que ens haguem de castigar”.

Etiquetes

Comentaris

Trending