Un Sant Jordi molt andorrà

Les novetats literàries d’aquest any provinents del Principat, ja sigui per edició o per autoria, són abundants i les firmes d’autors s’han organitzat des de l’associació

Sant Jordi està a tocar i el món literari fa temps que comença a escalfar motors publicant novetats i preparant nous títols per a tots els àvids de conèixer coses noves en el dia gros de les lletres. A Andorra aquest any serà especialment fructífer, amb molta presència nacional a la Fira del Llibre tant pel que fa a les editorials, que han preparat força coses, com pels escriptors. A més a més, i variant la dinàmica habitual, les firmes de llibres, que van tornar amb força al 2022, s’han organitzat des de l’associació d’editors.

Les novetats per Sant Jordi han agafat la tendència els darrers anys d’arribar a les prestatgeries amb més antelació del que era costum. D’aquesta manera, editors i autors guanyen temps per donar a conèixer el títol, per assentar una base que sempre es reforça amb les vendes de la jornada. Aquest ha estat el cas d’Anem i de Medusa, que ja tenen publicat tot el que s’havia de publicar. També Límits, Editorial Andorra, Aloma, Culturàlia i Editorial i Acadèmia Massegosa també han començat a presentar els que seran els plats forts d’aquest 2023.

Com es pot veure, molta presència editorial andorrana, però també d’autors com el David Gálvez, la Canòlic Prats o la Clàudia Cornella que, tot i publicar amb segells de fora del Principat, també acudiran a casa per signar-los. I és que la signatura de llibres tornarà a ser l’estrella de Sant Jordi, després d’haver-se deixat de costat durant dos anys. El 2022 va ser la gran tornada dels autors a la Fira i, aquest any, el que tothom s’ha decidit a estar entre el públic. Per fer-ho més fàcil, explica Oliver Vergés, des de l’associació d’editors s’ha agafat el timó de l’organització.

Noemí Rodríguez

Relacionat

“El que explica el llibre no és real, però tot el que diu és veritat”

Bàsicament, se seguirà el mateix ordre – de 10:30h a 12:00h a Sant Julià; de 12:30h a 14:00h a Andorra la Vella i de 17:00h a 18:00 a Escaldes – però les gestions s’han fet unificades. “Abans cadascú anava a lluitar la seva guerra, però hem volgut capitalitzar i organitzar-ho tot nosaltres amb els tres comuns, com a mínim el tema de les signatures, i l’any que ve esperem poder organitzar una mica més coses”, explica Vergés. La realitat és que l’associació està començant a agafar força amb la proliferació de títols, autors i editorials dels darrers anys que també fan que les lletres andorranes tinguin un pes cada cop més important al terreny literari.

'Muertos, ¿quién os ha muerto?', en versió castellana.

Relacionat

La vida i mort dels Gastó fa el salt al castellà amb el ganxo de la foto de Claverol a portada

Per a mostra, un botó. O autors i autores que signaran llibres a Sant Jordi. Anem comptarà amb Carles Gascón a Sant Julià i Andorra la Vella, amb ‘Història de la Seu d’Urgell medieval’. Vergés assenyala que el llibre “ha tingut molt bona acollida, a la presentació hi va haver un centenar de persones i estem molt contents”. També amb un autor nacional com és Josep Dallerès i ‘El camí cap a la Constitució d’Andorra’, que hi serà a les tres parròquies. Malgrat això, el plat fort de la temporada és ‘L’art de musicar la fusta’, de Sergi Mas, que estarà signant exemplars a Sant Julià de Lòria.

Frw2y1HWcAITiGu'L'art de musicalitzar la fusta', de Sergi Mas
 

També de la mà de Vergés i Gàlvez (que també hi serà com a autor) arribarà ‘Dietari sentimental’, de Júlia Bacardit. Més concretament, la segona edició que s’està preparant, però sense signatura al país. “En dues o tres setmanes l’autora va ventilar la primera edició”, remarca Vergés. Amb l’editorial també acudirà Albert Villaró amb ‘Les ànimes sordes’, títol publicat durant el 2022. Finalment, la gran aposta de l’any que és ‘Muertos, ¿quién os ha muerto?’. Tot i que el títol no necessita cap presentació, Vergés assenyala que és clau explicar que aquesta traducció hi és. Sobretot, de cara a la Feria del Libro de Madrid, on estarà present. Per tant, Iñaki Rubio tornarà a Sant Jordi amb el gran èxit en aquesta ocasió, però, en castellà.

Fq5ZL8NWYAIlzQw
Portada del llibre de Júlia Bacardit

Joan Peruga i Txema Díaz-Torrent signaran ‘Shanghai Andorra’ de la mà d’Editorial Andorra. Així mateix, Pau Chica hi serà a les tres parròquies amb ‘Andorra i la guerra civil espanyola’. Una de les grans protagonistes dels darrers Sant Jordi, Maria Cucurull, tornarà amb ‘Clava-la’. També amb Culturàlia hi serà Cecília Santañes, amb el llibre il·lustrat ‘Color dins la foscor’. Marinada portarà a Robert Pastor amb ‘Aquí les penjaven’. La periodista Noemí Rodríguez signarà ‘Tot allò que et vaig dir’. Finalment, Fabiola Masegosa hi serà per ‘Festes i tradicions andorranes’.

Entre autors, editorials i títols, es fa palès que les lletres publicades i escrites al Principat són cada cop més freqüents. En una diada com és la de Sant Jordi, on es dona l’excusa perfecta per retrobar-se amb tothom, sempre és una alegria poder acudir i conèixer una mica més de l’ànima d’aquell títol que atreu o que enganxa. El que no queda cap dubte és que la Fira del Llibre del 2023 tindrà un fort protagonisme andorrà.

 

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending