El remei de l’ou fresc

Sant Julià de Lòria organitza les primeres jornades de bruixeria d'Andorra del 30 d'agost al 3 de setembre on no hi faltarà el bruixot de Fontaneda

Comentaris

Sant Julià de Lòria organitza del 30 d'agost al 3 de setembre les primeres jornades de bruixeria d'Andorra. A través de llibres, ponències, col·loquis, pel·lícules, passejades i d’altres activitats intentarem apropar-nos a un món que als Pirineus sempre ha tingut una gran transcendència. Seran doncs, unes jornades en què farem un recorregut per la història de la bruixeria al nostre país”, ha manifestat la cònsol menor, Mireia Codina durant la roda de premsa de presentació.

A les jornades no hi podia faltar el bruixot de Fontaneda de cal Gastó, el més contemporani del gremi d'encanteris. Encara hi ha gent a Sant Julià que el va conèixer i la pronunciació del seu malnom encara provoca més d'un calfred i prou arguments per omplir més d'un programa de televisió l'estil 'Cuarto milenio'. Al departament de Turisme comunal tot emulant allò de posar llum a la foscor de 'Crims' amb Carles Porta ja el van incorporar a la programació de les llegendes de les 'Nits d'estiu' sense aixecar ampolles, recels o suspicàcies ni provocar cal daltabaix com els que provoca la mòmia de la pel·lícula de Tom Cruise. És més, "als seus descendents els va agradar i fins i tot van fer posteriorment aportacions", explica la impulsora de les jornades, Canòlich Ribot.

Amb el bruixot de Fontaneda s'han arribat a barrejar ficció i realitat. De totes les seves actuacions, n'hi ha una especialment destacada i és la del noi de Cal Cametes de Sispony recollida per Àlvar Valls i Roser Carol. Compartia casa amb la seva mare i amb la seva dona que estava embarassada i que cada cop es trobava pitjor. El bruixot li va oferir diversos remeis en forma d'herbes però la noia no se'n sortia. Davant la sospita que la mare li hagués fet un mal d'ull a la jove, engelosida de la seva bellessa i de la seva joventut, el bruixot li va proposar de fer una prova per aclarira si el que creia era cert. 

Així, el jove hauria de posar un ou fresc sota el llit de la seva mare durant tota una nit. Si al matí continuava fresc, en Gastó s'hauria equivocat;  si, al contrari, havia agafat un aspecte fosc, seria el senyal que la dona tirava mal d'ull. A l'endemà, l'ou no tan sols era fosc, sinó que desprenia una forta pudor d'ou podrit.

Una exposició mostrarà la història de vuit dones acusades de ser bruixes

Fontaneda i les seves històries i llegendes, a banda, entre els plats forts de les jornades de bruixeria destaca una exposició que sota el nom de 'Contra el mal donat' ' mostrarà la història de vuit dones acusades de ser bruixes. Tindrà lloc a la Sala Sergi Mas el dia 1 de setembre a les cinc de la tarda, contindrà material cedit per l’Arxiu Nacional d’Andorra (ANA) i Patrimoni Cultural.
 
Un altre punt d’interès serà el mateix dia a dos quarts del deu del vespre amb l’espectacle 'Paraules que trenquen ossos' a càrrec de la Cia. Pagan. Destacar que la peça ha estat premi de la crítica d’arts escèniques com a millor espectacle de carrer. Tindrà un preu de 15 euros i cal fer reserva prèvia a l’oficina de Turisme o a la Biblioteca Comunal Universitària perquè el màxim d’assistents és de 25 persones. Es faran xerrades, debats, projecció de pel·lícules, paradetes d'esoterisme i venda de llibres. No hi haurà cap dels que tenia el bruixot de Fontaneda. Els veïns van fer una foguera i els van cremar. Tots menys un, que està en un pis de Sant Julià de Lòria. O això és el que deia el seu propietari ja mort. Perquè no el va voler ensenyar mai a ningú.

Comentaris (1)

Trending