Les referents, claus per a les estudiants d’informàtica

Històricament han existit graus universitaris que han estat predominats per un sexe o l’altre, però la tendència està començant a canviar amb uns percentatges lluny d’equilibrar-se, però que van millorant

Estudiants del bàtxelor d'Informàtica. Universitat d'Andorra

La importància de tenir referents està cada cop més a l’ordre del dia. Tenir referents significa poder emmirallar-se i imaginar-se fent una feina que, habitualment, no ha estat ocupada per dones o, també, per homes. Un àmbit molt destacat és la informàtica, on la presència femenina ha estat tradicionalment força baixa. En aquest sentit, la universitat no és una excepció i les noies que escullen estudis relacionats amb el sector són poques. Les tendències, però, van canviant i els percentatges, tot i que lluny d’equilibrar-se, van millorant.

Els estudis universitaris també estan sexualitzats i també cauen en els rols i estereotips de gènere. La Universitat d’Andorra (UdA) no és una excepció, i compta amb els bàtxelors que han estat, tradicionalment, més relacionats amb un sexe o l’altre. A Informàtica, per exemple, sempre han predominat els homes. A Infermeria i Educació, les dones. Arran la creació i la implementació del Pla d’Igualtat, que conté les dades del curs 2020-2019, fins a l’actualitat, s’ha pogut veure com les xifres han anat evolucionant. Per a tranquil·litat de tothom, han progressat de forma positiva i en un camí lent, però imparable, cap a l’equilibri.

Durant el curs 2019-2020 el nombre de noies a les aules de l’UdA d’informàtica era del 7%. En l’actual, ha evolucionat fins al 13,3%

A Infermeria el percentatge de dones ha baixat en un 2% durant els darrers dos cursos, i s’ha situat al 70%. Així mateix, a Educació la variació ha estat més important, passant del 81% fins al 74%. La coordinadora del Pla d’Igualtat, Marta Tort, explica que aquesta progressió s’ha consolidat amb el temps i es pot observar que cada cop hi ha més nois que es decideixen per estudis històricament ‘femenins’. Per tant, es pot predir, en certa manera, que la tendència continuarà en aquest sentit.

És a l’àmbit tecnològic on la diferència entre nois i noies és més important. En els darrers dos anys, els percentatges han variat de forma notòria. Durant el curs 2019-2020 el nombre de noies a les aules de l’UdA d’informàtica era del 7%. En l’actual, ha evolucionat fins al 13,3%. Tort assenyala, però, que “no sabem si ha estat una cosa puntual o si és una tendència que es mantindrà”. Per tant, el que queda és conscienciar i treballar en el foment i la visibilització de les dones en la tecnologia.

Una de les formes clau de fer-ho és fomentant els referents en les nenes. Per aquest motiu, Tort explica que durant els missatges de comunicació es tracta sempre de posar figures de dones al bàtxelor d’informàtica. “Volem sempre visibilitzar a les noies que estan estudiant el grau”, apunta, “sobretot a les campanyes de preinscripció”. A més a més, al Pla d’Igualtat figura una acció que, sovint, és complicada d’aconseguir, “però es va voler deixar per escrit”. Als cursos on la diferència entre gèneres és important es tracta de contractar professorat del sexe menys representat. En aquest cas, la coordinadora d’Informàtica és una dona, “i sé que les alumnes ho valoren”.

Etiquetes: