Qui els coneix?

L'Arxiu Nacional d'Andorra promou per mitjà de les xarxes socials, la col·laboració dels ciutadans per identificar els protagonistes de les fotos antigues i en la darrera imatge proposada es pot veure l'excap de Govern, Josep Pintat i Miquel Martí Reverter

Comentaris

L'Arxiu Nacional d'Andorra promou per mitjà de les xarxes socials, la col·laboració dels ciutadans per identificar els protagonistes de les fotos antigues. Aquest divendres ha estat el torn d'uns cantants de caramelles a la parròquia de Sant Julià de Lòria.

L'objectiu de l'ANA és dur a terme dues tasques importants en qualsevol arxiu fotogràfic: la difusió i la identificació. Sovint, quan a l’Arxiu arriba un nou fons fotogràfic, es fa complicat fins i tot pels propis investigadors reconèixer els paisatges tan canviats, saber els noms de les cases, dels prats i, en definitiva, identificar part de la petita història d’una imatge, resulta una tasca difícil, i es perd així l’oportunitat de conservar la memòria històrica dels noms i dels llocs. És per això que es demana la implicació indispensable dels ciutadans per poder tirar endavant aquesta tasca de conservació i difusió del patrimoni fotogràfic andorrà.

En aquest cas, la fotografia és la d'una cantada de caramelles a Sant Julià de Lòria, una tradició que encara es manté a la parròquia laurediana. Les caramelles s'acostumen a celebrar el diumenge de Pasqua de Resurrecció, en què els cantaires passen pels carrers cantant cançons tradicionals i a canvi recullen dels veïns donatius. Van contribuir a la recuperació de la festa durant les dècades centrals del segle passat, Joan Roure a Andorra la Vella, Francesc Pantebre a Escaldes-Engordany, Josep Florit a Ordino i Ramon Clotet, Daniel Areny, Agustí Marfany, Josep Fontbernat i Isidre Marvà a Sant Julià de Lòria.

La fotografia correspon a una cantada de caramelles dels anys cinquanta i pertany al fons Alsina Martí

A la parròquia laurediana, la fotografia correspon a una cantada dels anys cinquanta i pertany al fons  de Josep Alsina Martí. El fotògraf, nascut a Sabadell el 1911, es va instal·lar a Andorra el 1940 i va treballar fins a la seva jubilació en una empresa de carburants. Tot i no ser un fotògraf professional, va destacar en la fabricació artesana de material fotogràfic durant els anys d'escassetat de la segona guerra mundial. Va arribar a posseir uns fons considerable d'imatges que recullen l'evolució del país. Va rebre el premi Àgora el 2003, un any abans de la seva mort.

Tot i que sempre s'ha dit que una imatge val més que mil paraules, és important reconèixer els seus protagonistes. En el cas de la fotografia de la cantada de caramelles, el número 1 és Josep Pintat Solans i el 2, Miquel Martí Reverter. En el 3 ja hi ha més dubtes. Pintat, nascut el 1925,  va ser conseller general (1959-63), cònsol major de Sant Julià de Lòria (1969-70), i cap de Govern (1984-90). Miquel Martí, per la seva part, va ser una gran dinamitzador de la vida cultural i associativa de Sant Julià de Lòria i del pais en general. Es va casar amb Paquita Mandicó, de Canillo, que durant molts anys va ser mestra a l'escola primària francesa de Sant Julià de Lòria on va ser coneguda com madame Martí. El seu fill, Jaume Martí Mandicó presideix el Comitè Olímpic Andorrà (COA).

Comentaris (3)

Trending