Primer de maig confinat però igualment reivindicatiu

Vanesa Mendoza, de Stop Violències, Gabriel Ubach, de l’USdA, protagonitzen una conversa digital on aborden el que entenen com a manca de drets laborals a AndorraLes problemàtiques provocades per la crisi del coronavirus, com ara les crítiques a la versió andorrana dels ERTOs o la dificultat per accedir a ajudes, han centrat bona part de la xerrada

L’1 de Maig no ha estat mai, tot s’ha de dir, una festa especialment celebrada a Andorra. Els sindicats i altres organitzacions que defensen els drets dels treballadors no han tingut mai fàcil mobilitzar-los per participar en els actes reivindicatius, però sempre han volgut ser presents. I, per tant, davant la situació generada per la crisi del coronavirus, han volgut apostar per un format diferent. Al carrer no han sortit, però sí a les xarxes, amb una conversa via Instagram protagonitzada per la presidenta d’Stop Violències, Vanesa Mendoza, i el secretari general de la Unió Sindical (USdA), Gabriel Ubach.

El diàleg, com era evident, no ha pogut abstreure’s de la situació generada per l’emergència sanitària. Tot i que s’ha abordat temes ja habituals en les reivindicacions d’anys anteriors, s’han colat en la conversa assumptes vinculats directament a la crisi del coronavirus. És el cas de les suspensions temporals de contractes o les reduccions de jornada, les dues figures que adapten a la legislació andorrana els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTOs) existents als països veïns. Des de l’USdA s’ha criticat durament aquesta fórmula.

“Se’ls acaba d’inventar el Govern i diuen que els fan per ajudar als treballadors”, ha apuntat Ubach, tot posant en relleu el que ell considera una contracció: “Paguen a l’empresa el 75% del sou i la cotització a la CASS; com poden dir que ho fan pels empleats?”. A la vegada, ha alertat que, en alguns casos, l’assalariat pot perdre “el 30 o el 40% del sou”.

Ubach ha alertat que alguns empresaris han demanat als seus empleats que els facilitin els resultats dels tests d'anticossos

Un altre punt amb el qual s’ha mostrat crític el líder sindical és que “aquí no hi ha diàleg amb l’empresa sinó que estàs a la seva mercè”. Per tant, lamenta, “o ho acceptes o vas al carrer”, situació agreujada pel fet que “s’ha mantingut l’acomiadament lliure, de fet, surt més barat que fa sis anys”.  

Per la seva banda, des de Stop Violències s’ha posat en relleu que la situació pot incrementar encara més les desigualtats laborals de gènere. També s’ha retret que accedir a les ajudes per pal·liar les dificultats que la crisi sanitària està provocant en algunes famílies no és senzill. “És denigrant els papers que s’estan demanant”, ha afirmat Mendoza.

Ubach també ha alertat d’un problema que, al seu entendre, té el programa de tests massius que començaran a fer-se dilluns, tot recordant l’avís que van fer fa uns dies en el sentit que hi havia empresaris que estaven exigint als seus empleats que els informessin del resultat. “Han de ser personals. Una cosa és que la informació circuli a la xarxa sanitària; una altra que ho faci en la xarxa empresarial. Ja hem avisat que això vulnera drets fonamentals”, ha comentat.

Aquest i altres temes han estat abordats al llarg de prop d’una hora de conversa digital. No serà l’única de la jornada. A les cinc de la tarda, hi haurà una altra sota el títol ‘La distopia del somni europeu’, durant la qual dones temporeres parlaran “de la seva experiència i patiment laboral a Andorra”. Tot, evidentment, confiant que l’1 de maig de l’any vinent es pugui tornar a celebrar als carrers.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending