Paraules per mostrar la diversitat cultural que conviu al país

El plat fort de l'esdeveniment tindrà lloc dissabte amb la desfilada de les associacions i la mostra gastronòmica

La festa de la Diversitat cultural d'Andorra la Vella, que porta 11 edicions, avui ha viscut un nou capítol amb la inauguració de diferents panells amb paraules en diferents idiomes per demostrar la diferents cultures que conviuen al país. Una mostra que es podrà veure durant un mes i on tots els que s'acostin descobriran nous mots i expressions d'altres països.

Boloni, chévere, enxaneta, equeco, són només algunes de les paraules que pots sentir pels carrers d’Andorra i que provenen de diferents cultures i països. Amb la voluntat, com ha recalcat la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, “per crear cohesió entre les diferents personalitats i les diferents comunitats que viuen al país i que entre tots hem aconseguit ser una única comunitat”.

20220518 190156
 

La mostra, que es podrà veure dins el 17 de juny, dona a conèixer mots “únics i significatius de cada llengua” i que deixa a més d’un sorprès “perquè tot i ser catalana, no l’havia sentit mai, com boloni o carranda”, ha reconegut Marsol. En aquest sentit, el director artístic del grup folklore de Casa de Portugal, Josep Lluís Carvalho, ha ressaltat la paraula chieira -l’escollida per la seva entitat- i que significa imponència o orgull de la dona quan desfila a les festes de Viana do Castelo amb els vestits tradicionals, mentre que per part de l’associació de residents i simpatitzants de Veneçuela al Principat d’Andorra han ressaltat guarandinga, “una expressió molt col·loquial que utilitzem molt moltes situacions quotidianes”, però que significa “objecte de poc valor”.

Pel comú d’Andorra la vella és “molt important mantenir continuar aquesta setmana de la diversitat”, tot i les dificultats per la pandèmia i que el 2020 va fer que no se celebrés, “per demostrar que aquí a Andorra anem tots junt i volem fer créixer el país on tots formem part de la comunitat”. Un esdeveniment que tindrà el seu punt àlgid, com ha recordat la cònsol, “dissabte amb la desfilada de les associacions, el mercat on es podrà fer tast de diferents productes”.

Etiquetes

Comentaris

Trending