Palauet gallec amb accent andorrà en venda

D’origen asturià, l’empresari establert al Principat Benigno Murías fa anys que va adquirir una joia de l’arquitectura civil de Galícia per convertir-la en un hotel de turisme rural i d’allotjament d’actes d’alt nivell, però ara insisteix en despendre-se’n perquè no sap què fer-ne

És una joia de l’arquitectura civil gallega. És el pazo de Vilaxe, un palauet situat al municipi d’A Pontenova, a la província de Lugo, entre la costa gallega i l’asturiana. D’allí és originari Benigno Murías, l’empresari andorrà que fa ja algunes dècades que va comprar aquell immoble i que després d’invertir molts diners en la seva restauració ara insisteix en vendre’l. L’edifici, de 1583 segons els escuts esculpits a la pedra de la façana, està ara adaptat com a hotel per al turisme rural. Però no ha funcionat mai com a tal. I ara Murías torna a posar-lo a la venda. No és el primer cop.

Com que els negocis a Andorra -on va arribar Murías amb divuit anys- li han anat bé, i com que per molt que ho pretengués, l’activitat que pretenia posar en marxa al pazo gallec mai no ha agafat volada -tampoc mai no ha tingut el seu propietari el temps necessari per fer-lo rutllar com el que pretenia- i ara, de nou, espera trobar algú especial que tingui els diners -de quantitats en parla més aviat poc encara que no amaga que en voldria treure un parell de milions d’euros, que és menys del que demanava fa uns anys-, les ganes i la iniciativa d’assumir les regnes d’un edifici majestuós en una finca d’aproximadament quatre hectàrees.

Murías, nascut a Taramundi i amb casa d’estiueg molt a prop del palauet que li queda gran per als menesters que necessita quan torna a la seva terra d’origen, ha explicat els darrers temps als mitjans de comunicació gallecs -els últims temps a ‘La Voz de Galicia’- les seves intencions de desprendre’s del pazo. També conegut com a pazo de Trelles o Pimentel té una dilatada història. És de planta rectangular i va ser construït amb lloses de pissarra i brancals, llindes i cantons amb carreus de granit. Sobresurten les seves tres torres, dues octogonals del segle XVI, una capella de l'any 1764 i un orri. També compta amb una gran nau.

pazo interior
Un detall de l'interior del local.

Quan tornava al poble que el va veure néixer, passant per la carretera, sempre veia aquell palau mig enderrocat. I va furgar i furgar fins aconseguir desemborsar part dels seus estalvis per comprar-lo. Si diners li va costar l’adquisició, més calés encara va invertir en una reforma que va deixar la joia ben llustrosa. Segons explica ‘La Voz de Galícia’, consta de dues plantes, de quatre-cents metres quadrats cadascuna, totalment rehabilitades. La planta baixa es distribueix a l’entrada principal, recepció, banys, dos grans salons, cuina, menjador i una segona entrada. La primera planta té vuit habitacions amb bany, una amb jacuzzi; un saló amb xemeneia sota la torre de pedra octogonal i un altre gran saló modern. A més, disposa d’un apartament acoblat a una de les torres i un celler soterrani.

Després de l’acurada reforma, al 2008 va aconseguir tots els permisos necessaris a Espanya per posar en marxa el palau transformat en un lloc de turisme rural i de natura de primer nivell. Però la crisi que va esclatar llavors, va fer desaconsellable iniciar segons quines aventures, i Murías ja tenia feina i bons rendiments al Principat com embarcar-se en negocis que no les tenien totes. Almenys en aquells moments. Ara, la natura, allò rural, cada cop té més requesta. I per això podria ser el moment de passar-lo a altres mans.

És conscient, però, que la missió no és fàcil. Pel preu i perquè no vol un comprador qualsevol. Si el palauet és especial, creu que també ha de ser algú especial qui s’acabi fent amb l’edifici. Reconeix que tot sovint rep trucades, a Andorra, demanant-li pel pazo. Admet, també, que hi ha més tafaneria que interès real. Per això la compra-venda es dilata. Però el pazo més andorrà de tots els pazos que hi ha a Galícia està en venda. Una joia al mercat immobiliari.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending