Obrir la boca, treure la llengua i dir “AAAAAA”

Alguns dels qui s’apropaven a fer-se la prova Covid a l’stop lab d’Encamp ho feien per haver estat en contacte amb un infectat; altres, simplement, per precaució vista la situació epidemiològica al poble

Tres minuts de mitjana. És el que es triga a agafar les mostres per una prova TMA a l’stop lab d’Encamp. Ho han pogut comprovar els primers ciutadans de la parròquia que aquest matí s’han apropat per sotmetre’s al test. Alguns ho feien per tenir consciència que han estat en una situació de risc de contagi. Altres, simplement, per precaució. La infermera Maria del Mar Velázquez els ha atès a tots, conscient que calia fer-ho bé per fer passar uns segons, com a mínim, delicats.

“Jo els hi dic que obrin la boca, que treguin la llengua i que diguin ‘AAAAAAA’”, explica. Sap que no és un moment agradable -“no estem acostumats a que ens raspin en aquesta zona”- i que fer-ho amb delicadesa. En especial, si qui es fa la prova és un infant. Justament, la Sílvia i la seva filla han estat dues de les persones que han passat per l’stop lab en aquest primer dia d’estada a Encamp. I no es pot negar que la Maria del Mar ha sabut conquerir la petita.

“Tenim el germà a l’escola d’Encamp i estudiants del seu entorn han donat positiu. Ens estem trobant una mica malament, com amb refredat, i hem volgut venir”, ha explicat la Sílvia. Com elles, aquest dijous unes 130 persones es faran el test.

Des de l’àrea Covid de Salut es donen horaris intercalats en lapses de cinc minuts. S’entén que és prou temps per agafar les mostres. De fet, el director de Creu Roja, Jordi Fernández, ha explicat que el temps mitjà és de tres minuts. Per tant, no es perd gaire temps.

La María José també ha passat per l’stop lab. Explica que “he estat en un lloc amb algú que després ha donat positiu”. I, per tant, vol sortir de dubtes. Sobretot perquè “tinc família i nets”.

L'Antoni i l'Isabel lamenten que "molta gent s'ho ha pres de broma" i recorden com, quan van dir-li a un grup de joves que es posessin la mascareta "ells es van reiure"

L’Antoni i l’Isabel són una parella jubilada que també han volgut aprofitar l’oportunitat de tenir a prop de casa, sense haver de baixar fins a Andorra la Vella, el lloc de recollida de mostres. “He vist que a Encamp hi havia molts contagis i penso que cal ser prudents; ja que tinc l’opció, me la faig”, explica ell, mentre que la seva dona lamenta que la situació s’ha complicat perquè “hi ha molta gent que s’ho ha pres de broma”. Com a exemple, posa una experiència viscuda per tots dos: “Anàvem per la carretera de les Riberaygues i vam veure un grup d’adolescents. Alguns no duien posada la mascareta. Els hi va dir i van riure”.

De forma similar parla la Sílvia. A l’hora de valorar què pot haver passat a l’escola del seu fill, entén que “el problema ha estat de control un cop sortien del centre, a on anaven i amb qui es trobaven. Aquest contacte fa que el virus hagi traspassat d’un a l’altre”. Per tant, reclama que “aquesta experiència ens ha de fer reflexionar”.

Al llarg del dia, més gent ha anat apropant-se a la plaça dels Arínsols a fer-se la prova. La María del Mar comentava que, al matí, ha estat més gent gran que jove i no amaga que “molts tenen més por al virus que a fer-se l’extracció de mostra”. Els propers dies, ella i la resta d’equip de l’stop lab seguiran atenent els encampadans que vulguin treure’s de sobre el neguit de si s’han contagiat o no amb la Covid-19.

Etiquetes

Comentaris

Trending