La nova llar dels homes de les neus

El COEX estrena seu, a la rotonda est del túnel de les Dos Valires, guanyant prop de 3.000 metres quadrats amb comparació a l’antiga i permetent un estalvi anual a Govern d’uns 250.000 euros

Andreu Claret va ser tot un pioner a Andorra. Un home clau en la història de les infraestructures viàries al Principat, tot aconseguint que el port d’Envalira estigués obert a l’hivern, malgrat les habituals nevades. Se’l va conèixer com ‘l’home de les neus’. Els seus successors, els treballadors del departament d’explotació i conservació de carreteres, el COEX, estaven aquest dimarts d’enhorabona. Inauguraven la seva nova llar: la nova seu d’un servei clau per al país.

La figura de Claret ha estat posada en relleu pel cap de Govern, Xavier Espot, durant l’acte oficial que escenificava la posada en marxa de les instal·lacions, situades al costat de la rotonda est del túnel de les Dos Valires. “Va aconseguir el repte de mantenir obert un dels ports de muntanya més alts de tota Europa”, ha recordat el màxim responsable de l’executiu, que posteriorment ha fet un repàs de la història d’un COEX que, actualment, compta amb una cinquantena de treballadors i 25 conductors.

L’edifici també albergarà en poques setmanes la nova caserna del cos de banders

La nova seu compta amb 9.000 metres quadrats de superfície, en comparació als 6.200 dels que disposava l’antiga, situada en un terreny de lloguer a l’antiga plaça de braus. De fet, en abandonar aquest arrendament, el Govern estalviarà, com ha explicat el ministre d’Ordenament, Jordi Torres Falcó, uns 250.000 euros anuals. I això tenint, com ha indicat Espot, unes “instal·lacions àmplies i funcionals però sense luxe”.

A banda del COEX, les dependències situades a la rotonda del Dos Valires, també albergaran els tallers mecànics que serviran per controlar l’estat del parc mòbil del Govern. En poc temps, a més, s’hi traslladaran els banders, que hi tindran la seva nova caserna.

La ubicació de la nova seu del COEX no ha estat pas triada a l’atzar. Al contrari, s’ha optat per un espai ubicat al “centre geogràfic” del país, “equidistant entre les dues valls”, com ha apuntat Torres Falcó. Al seu entendre, “això permet que puguem oferir un servei molt més bo”. També s’ha destacat que les instal·lacions queden “integrades” a la zona.

L’acte d’inauguració ha estat relativament auster. Discret i, lògicament, amb mesures anticoronavirus. Primer, benedicció a càrrec del mossèn Toni Elvira, d’Encamp. Després, petits discursos d’Espot i Torres Falcó per acabar destapant la tradicional placa i fent una visita, en grups, a les instal·lacions. Unes dependències que ja es preparen per al que serà el seu primer hivern.

Comentaris (3)

Trending

Com la majoria de webs, utilitzem cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació i soferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús.