Un nit de festa que surt cara

Un jove demana al Superior rebaixar la condemna de sis mesos ferms imposada per crebantar una pena anterior d’arrest nocturn: el darrer dia es va presentar a les dues de la matinada a la Comella perquè va sortir de marxa

Sortir de festa no ha de ser, per si mateix, negatiu. Ara bé, s’ha de saber quan fer-ho. I, sobretot, quines obligacions pot impedir complir. Ho ha comprovat un jove que, ara, potser ha de passar uns quants mesos a presó -ni que sigui només dormint- per no haver respectat que havia de presentar-se a la Comella en el seu dia per complir arrest nocturn. En el que havia de ser el darrer dia de la condemna, va arribar tard perquè s’havia anat de discoteca. Corts el va castigar a sis mesos de reclusió, una pena que ha reclamat al Superior que redueixi.

El processat, no ha negat, és un vell conegut de la Justícia. Ha volgut remarcar, però, que intenta refer el mal camí i que, ara, tot just li quedaria per complir aquesta condemna per quedar en paus. El que vol, però, és que no sigui tan elevada i que impliqui tres mesos més de reclusió -tres ja els ha complert de forma preventiva-.

Tot arrenca ara fa uns mesos. El jove complia una pena d’arrest nocturn per un delicte anterior. I fins al darrer dia, més o menys, ho havia fet de forma correcta. Fins que va arribar la que havia de ser la seva darrera nit dormint a la Comella. Havia de presentar-se a les vuit del vespre. No ho va fer. Va arribar a les dues de la matinada, sis hores més tard.

I davant les preguntes de l’agent penitenciari que li demanava explicacions, va ser sincer. No va mentir. Va dir que s’havia anat de festa. Una decisió, equivocada queda clar, que com ha volgut posar en relleu el seu advocat, en gran part venia provocada per l’addició a l’alcohol que patia llavors i de la qual, ara, intenta recuperar-se.

Quan va ser jutjat per Corts, el Tribunal va entendre -de fet, el mateix acusat ho admet- que hi havia un delicte de crebantament de condemna. El Codi Penal estableix una pena d’entre quatre i vuit mesos de presó. Els magistrats van imposar-li sis. Es pot dir que un per cada hora de retard. El seu advocat entén, i així ho ha defensat davant el Superior, que és excessiva. “Hi ha un dia, només un dia, que arriba tard; no una successió en què no es presenti”, argumenta. I ha volgut posar en relleu que el seu client “ara ha sortit del cercle viciós en què estava; ja no consumeix alcohol, té feina i parella estable”. Per això reclama que, en tot cas, el temps a complir no sigui superior a quatre mesos (de fet, només un tenint en compte els ja complerts).

Des de la fiscalia, en canvi, han demanat al Superior que validi la sentència de primera instància. Des del ministeri públic, s’ha volgut recordar que “els darrers anys ha estat condemnat fins a vuit vegades per aquest delicte” i que, per tant, existeix un “evident menyspreu a l’autoritat i a la legalitat” a banda d’una “conducta antisocial”. Sobre el fet que tingui feina, ha recordat que, si ho acredita, podrà demanar el règim de semillibertat per poder mantenir el treball.

Comentaris (1)

Trending