El mur de la (im)paciència

Deu anys després el comú de Sant Julià ha reconegut sense embuts que la construcció d’una paret a la zona de la Riberola per suposadament canalitzar el riu va suposar una infracció molt greu

Han hagut d’intervenir el ministeri, els tribunals, la comissió tècnica d’urbanisme… i amb tot, no s’ha arribat a aconseguir el que alguns veïns pretenien, que el mur construït sense respectar l’alineació deguda del riu a la zona de la Riberola, a Sant Julià, sigui enderrocat. O, almenys, no consta pas. Això sí, el comú ha reconegut deu anys després que l’empresa que va promoure la construcció de la paret a mode de canalització del Gran Valira i els enginyers que hi van intervenir van cometre una infracció molt greu.

La cosa ve de lluny, del setembre del 2011, després que es construís el mur tot seguint el camp de casa Colltort. Uns veïns van denunciar aquella construcció atenent que no respectava els marges del riu. Les canes corresponents. Tot plegat, que si el ministeri de Territori, que si el comú, acabaria als tribunals el 2015 amb l’encàrrec de la sala administrativa del Superior de fer marxa enrere en l’expedient comunal que s’havia obert i que s’imposessin les sancions corresponents.

El comú va reprendre l’expedient. Però ho va fer tan suau com va poder. Al·legant que es tractava d’una infracció lleu i que l’obra ja havia estat posteriorment regularitzada. És a dir, ben poca cosa. Els veïns que s’havien queixat per la construcció de la paret van portar llavors el cas a la comissió tècnica d’urbanisme (CTU), que va dir, ja al 2016, que res de lleu, que la falta que s’havia comès era mol greu. Llavors va ser la promotora del mur, la societat Danar, avui integrada a Casa Tadora, qui va portar el cas als tribunals. I entre el 2019 i el 2020, la Batllia primer i el Superior després van avalar la decisió de la CTU. Era una infracció molt greu i com a tal calia que la sancionés el comú.

Més enllà de possibles ulteriors decisions a les quals l’Altaveu no hi ha tingut accés, deu anys després d’iniciar-se el procés, deu anys!, el comú no ha tingut més remei que anunciar que sí, que la societat en qüestió va cometre una infracció molt gran amb la construcció del mur a la zona de la Riberola. Per tant, imposa 30.000 euros de multa a la promotora i 30.000 més al despatx d’enginyeria que va dissenyar el mur. Infracció molt greu, sí, però dins de la gravetat, la multa més baixa possible. En fi.

Comentaris

Trending

Com la majoria de webs, utilitzem cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació i soferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús.