Menjar amb olor a colònia

Les cadenes de perfumeries busquen alternatives en un mercat cada cop més saturat i amb una forta competència

Comentaris

La cadena de perfumeries valenciana Druni desembarca a Andorra per integrar-se a un mercat molt saturat i amb una competència duríssima. El diferencial de preus amb Espanya però sobretot amb França atreu els compradors. Les botigues, però, tenen dificultats per trobar personal, han de fer front cada cop a més robatoris de colònies i perfums, i amplien la seva oferta a altres àmbits com el menjar o la perruqueria.

El guarda de seguretat a la porta d'una perfumeria de l'avinguda Carlemany vigila atentament els clients que surten però també, ocasionalment, ha d'atendre alguns vianants que li demanen com és que les portes estan obertes de bat a bat i la calefacció s'escapa. La resposta, a la tercera o quarta vegada sona com un mantra: "el febrer ja tindrem les portes tancades. Fins aleshores no serà obligatori però l'empresa les ha encarregat". Tot i la conversa mira de cua d'ull la gent que surt de l'establiment. "Han augmentat molt els robatoris darrerament i cal estar atent". Hi ha un dispositiu a la sortida que emet un xiulet quan algú s'emporta algun producte sense passar per caixa "però ho amaguen a l'interior de l'anorac embolicat amb paper de plata".

Una de les primeres mesures que ha adoptat la cadena de perfumeries es posar les mostres i part dels productes en calaixos i fer que el client hagi de demanar als dependents si vol provar alguna fragància. Darrera d'un taulell, l'encarregada es prepara per la que diu "serà la setmana més forta de l'any" amb dos dies festius a Espanya i un a França que coincideixen amb l'obertura d'una temporada d'esquí allunyada ja de la pandèmia i de les seves restriccions. Lamenta, però, les dificultats per trobar personal. "Costa molt i les darreres incorporacions que hem fet són de treballadors uruguaians i argentins". No es queixa del volum de vendes que, en algunes ocasions, són extraordinàries i recorda el cas d'un matrimoni de Barcelona que va fer una gran compra i que després van ser controlats per la Guàrdia Civil a la duana de la Farga de Moles.

Cadenes estrangeres de baix cost han aterrat al país 

L'arribada de Druni amb obertura coincidint amb el Pont de la Puríssima se suma als aterratges d'altres marques estrangeres com Douglas o Primor. Aquesta darrera, nascuda a Màlaga, factura al voltant dels 500 milions d'euros cada any i basa el seu èxit en tres grans pilars: preus baixos, locals grans i la fortalesa del canal digital. Pel que fa a Druni, fundada el 1988, té més de 300 botigues i dona feina a 2.000 persones. A Douglas, el mercat espanyol no li surt pfrecisament a compte. Ha hagut de tancar 136 comerços dels 199 que té i ha acomiadat 1.000 treballadors.

La resposta andorrana a aquests desembarcaments ha estat ràpida. Perfumeries Júlia aposta per diversificar la seva oferta amb gastronomia i l'ampliació en 1.000 metres quadrats del seu edifici principal a l'avinguda Carlemany. Allà s'oferirà la mateixa proposta que en el local (Júlia Onix) que hi ha a l'avinguda Meritxell, molt a prop de la Rotonda. A banda de perfums i colònies, hi ha un espai gourmet que compta amb un restaurant, una pastisseria i els productes més selectes, tant d’importació com fets i elaborats a Andorra. També hi ha perruqueria i estilisme.

Perfumeries Gala que pertany a la societat Andimesa, ja va optar fa cinc anys per vendre també fragàncies i aromes per al bany i la llar. El passat mes de juny va entrar a formar part de la central de serveis espanyola Persé, que, desde 2008, aglutina distribuidors de perfumeria i que suma un miler d'establiments. Curiosament, Primor i Druni també formen part de Persé.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending