Matrimoni o casament: un debat pel TC?

El PS haurà de decidir els pròxims dies si acaba demanant al Constitucional si la diferenciació introduïda a la llei de la persona i família vulnera drets, opció a la qual ha deixat la porta oberta votant en contra dels articles conflictius

Casament o matrimoni? La qüestió, per ara, s’ha dirimit a favor del primer terme. Almenys per tot aquells enllaços que no passin per la vicaria. Aquests sí, es podran dir matrimoni... canònic. És la diferenciació que estableix la Llei de la persona i la família votada aquesta setmana al Consell General. I el principal punt de fricció entre majoria i PS. Aquesta darrera formació ara ha de decidir si opta per portar els articles de la polèmica davant el Constitucional. La porta ha quedat oberta.

Principalment, no s’entén des de les files socialdemòcrates el fet que, amb el canvi, tots els matrimonis civils previs a la llei passin a ser casaments. I ho fan, no s’ha negat des de la majoria, perquè convertir les unions civils entre persones del mateix sexe a matrimoni hagués pogut aixecar nafres a l’Església. I al Copríncep episcopal que, tot s’ha de dir, difícilment acabarà signant la llei. El text, matrimoni a banda, també parla de divorci i de canvi de nom i gènere i ja se sap que això sí que suposa un dilema moral.

I qui també pot tenir un dilema és el Constitucional. Depèn tot, però, del PS. El passat dijous, a l’hora de votar la llei, els consellers socialdemòcrates van demanar que es fes separadament. Per un costat, dos articles, el 77 i el 91, els de la polèmica; per l’altre, la resta. El motiu? Poder tenir l’opció de recórrer al TC.

Membres de Diversand celebren amb banderes trans l'aprovació de la llei de persona i família.

Relacionat

El PS obre la porta a dur al TC la diferenciació entre casament civil i matrimoni canònic

“Per poder-ho fer, se’ns obliga a haver votat en contra, per la doctrina que van instaurar de no poder anar en contra dels actes propis”, recorda la parlamentària Judith Salazar. Fa referència a un anterior recurs a l’organisme. El que elevar Terceravia per demanar el pronunciament sobre la modificació de la Llei de sanitat i la de seguretat ciutadana. El Tribunal ni el va entrar a valorar perquè entenien que les signatures prestades dels consellers Susanna Vela i Carles Sánchez no eren pas vàlides, ja que havien votat favorablement al text.

Ara, el PS haurà de decidir què fa. En les pròximes reunions de grup, i probablement també del partit, s’haurà de valorar. Ara mateix, segons les fonts consultes, hi ha l’opció sobre la taula, tot i que no tothom la comparteix. Es va optar, doncs, per fer aquesta votació en contra per tenir més temps per avaluar tot plegat. En tot cas, no es pot negar que si s’acabés fent el recurs de constitucionalitat, el debat jurídic seria d’allò més interessant.

Des de la majoria, que admet que es va optar per la diferenciació per no empipar el Copríncep episcopal. Per “no envair”, en paraules del president demòcrata, Carles Enseñat. De les seves declaracions també es pot extreure que no importaria en excés haver de canviar de nou el nom i ampliar l’abast del matrimoni. “Si el TC diu que s’ha de dir així, doncs es dirà així”, va apuntar. Fins i tot va donar per fet que el PS aniria al Tribunal, qui sap si intentant provocar que sigui així.

Comentaris (1)

Trending