El manual nàutic de l’arquitecte que navegava sobre segur

(AMB VÍDEO) José Luís Orobitg publica ‘Mis apuntes de navegación a vela (costa y altura)’, un ampli compendi per ajudar aquells que vulguin obtenir algun dels títols necessaris per pilotar embarcacions d’esbarjo

La seva vida ha estat marcada, com aquell qui diu, per dues grans obsessions: l’arquitectura i la navegació, la nàutica. De fet, José Luís Orobitg sempre ha estat lligat al món de l’esport més enllà, és clar, dels seus projectes arquitectònics, que han estat el que li han garantit el pa durant quatre dècades. Ara, podent gaudir de la vida veient-la passar sobre la cresta de les onades, ha decidit posar a l’abast de qui ho vulgui una mena de manual de nàutica generalitzat.

És així com aquest arquitecte nascut al 1947 i instal·lat a Andorra el 1974 descriu el llibre que recentment acaba de publicar. ‘Mis apuntes de navegación a ‘vela’ (costa y altura)’ són una mena de compendi per facilitar la feina a aquells que vulguin obtenir alguns dels títols necessaris per poder pilotar embarcacions d’esbarjo. De fet, són els apunts, que d’aquí ve el nom de la publicació, que Orobitg va fer mentre repassada alguns dels cinquanta tombs que ha anat llegint i estudiant al llarg del temps per poder obtenir les titulacions de les quals ell disposa. L’arquitecte és, també, patró de costa i patró d’altura. I ha tripulat embarcacions de forma reduïda i també en solitari.

Els apunts d’Orobitg són 892 pàgines plenes d’il·lusió, seriositat i estima. Al mar, a la navegació, a la nàutica. “La idea d’escriure aquest ‘Mis apuntes de navegación a vela’ va sorgir d’intentar facilitar el maneig de tots els coneixements impresos en una cinquantena de llibres especialitzats en temes nàutics”, explica l’arquitecte navegador en la introducció del volum. “Per aconseguir aquesta simplificació d’una manera pràctica, calia transferir tots els coneixements en uns apunts… amb una recopilació selectiva, simplificada, ordenada, amb certa profunditat i rigorositat, però, sobretot, amb la perspectiva i la visió d’algú, en aquest cas un patró d’altura amb anys d’experiència, que durant la seva formació professional (arquitecte) sempre ha usat aquest mètode de recopilar i sintetitzar per mitjà d’apunts els llibres de text, els llibres de consulta…”

PHOTO 2022 12 27 19 55 20
La portada del llibre.

Orobitg va fer una feina, d’entrada, per a ell mateix. “Aquest manual estava enfocat per a ús propi. Per això s’ha arribat a desenvolupar la seva enquadernació amb una singularitat i caràcter propi (tipus de lletra, composició, il·lustració…” En tot cas, el manual de l’arquitecte de la navegació recopila informació i coneixements relatius als vuit apartats de la nàutica: tecnologia naval, maniobres, navegació, meteorologia, comunicacions, propulsió mecànica i reglaments i senyals. I ho fa des d’un “punt de vista pràctic i amb una profunditat relativament necessària per poder navegar amb certa seguretat en qualsevol condició meteorològica i de la mar”.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending