Mampares ‘inútils’

En vista a la reobertura després del confinament primaveral, molts establiments de restauració es van equipar amb separadors per poder contenir el virus però des de ja fa setmanes Salut ha deixat clar que amb elements o sense s’ha de guardar l’espai mínim de metre i mig

Són un bon grapat de restauradors els que senten una gran indignació i es mostren poc menys que estafats per la despesa que van fer durant el confinament en separadors, en molts casos mampares de metacrilat, per poder obrir els seus establiments amb garanties i amb els elements necessaris per intentar combatre la transmissió del virus. Pocs mesos després i amb uns horaris d’obertura molt allunyats encara del que voldrien, aquells separadors no són d’utilitat. Almenys, no per aquells que tenen un espai esquifit.

El ministeri de Salut ja fa setmanes que en els seus edictes, en les seves normatives i recomanacions en relació amb la pandèmia, deixa clar que amb mampares o sense, amb barreres o sense, cal que es respectin les distàncies. És a dir, que entre taula i taula hi hagi un mínim de metre i mig. Si poden ser dos metres, millor que millor. Tot rau amb aquell convenciment avalat científicament que la Covid es transmet en gran mesura per l’aerosol. Però, és clar, hi ha moltíssims establiments, sobretot aquells més petits, que van fer una notable inversió durant la primera onada de la pandèmia, per adquirir uns elements que ara no els serveixen de res. Ara tenen els separadors, que si decideixen treure no saben ni on posar-los, i a més a més, han de reduir sí o sí l’aforament per poder respectar les distàncies.

En aquelles revisions que fan els inspectors sanitaris, de millor o pitjor manera, deixen clar que els separadors estan molt bé, però que no treuen que hi hagi d’haver entre taula i taula el metre i mig o dos metres d’espai. I quan es diu de taula a taula vol dir de la cadira que quedi més a prop al tomb de l’una i de l’altra. “I què en fem de les mampares? Qui ens torna allò que n’hem pagat?”, es pregunta indignat el propietari d’un petit negoci que ara veu reduït el nombre de taules que tenia i pensava durant la primera onada que podria conservar gràcies als separadors de metacrilat a menys de la meitat.

Els inspectors, indiquen alguns dels restauradors consultats, deixen clar ara en les seves visites que no cal fer inversions en allò que no estigui realment acreditat i homologat. Que el Govern hagi publicat formalment com un element que tingui l’efecte que es persegueix. “Però durant el confinament eren molts els missatges que semblaven indicar que un separador era segur i útil per impedir la transmissió del virus”, remarquen els consultats, que lamenten la incertesa i els perjudicis que està causant la pandèmia molt sovint lligada a decisions administratives poc clares i encara menys encertades.

Comentaris (1)

Trending