“M’he despertat escoltant les bombes”

Jordi Escura, preparador físic de la selecció femenina d’Ucraïna, es trobava a Kiev quan Rússia ha començat l’atac i ara ha de viatjar més de 500 quilòmetres per una carretera saturada per sortir del país via Polònia

Jordi Escura ha passat en poques hores de celebrar un èxit esportiu amb la selecció femenina d’Ucraïna a haver de fugir ràpidament de Kiev buscant la seguretat de sortir del país. L’ex internacional és un dels quatre andorrans a qui la invasió de Rússia ha enganxat al país. De fet, ha estat testimoni, ni que sigui pel soroll, dels primers atacs ordenats per Vladimir Putin. Ara, confia que poder escapar de la guerra a través de Polònia.

Escura havia arribat a Kiev tot just aquest dimecres. Hi havia viatjat des de Turquia on amb la selecció femenina d’Ucraïna havien disputat, i guanyat, un torneig internacional. L’alegria s’ha transformat en por. “Avui havíem de volar cap a Barcelona”, ha explicat. No hi ha hagut l’opció.

A primera hora del matí, ha començat l’atac rus. “M’he despertat perquè he escoltat les bombes que, crec, han afectat unes bases militars prop de l’aeroport. Després ja m’ha trucat la meva germana i m’ha dit que això havia començat”, relata. Ràpidament, amb Lluís Cortés, entrenador de l’equip, han començat a moure cables per veure com podien marxar el país. L’avió, amb l’espai aeri tancat, estava clarament descartat.

Cortés i Escura.
Lluís Cortés i Jordi Escura a la furgoneta que els ha de treure d'Ucraïna.

“Per casualitat, un analista de la selecció masculina és espanyol i el pare treballa a l’ambaixada. Ho hem anat gestionant amb ell, amb Andorra i també amb la Federació”, explica Escura. La solució ha arribat en forma de furgoneta, proporcionada per l’ens esportiu, i per agafar una carretera absolutament saturada. L’objectiu és arribar a la ciutat de Lviv, fronterera amb Polònia.

Sortir de Kiev no ha estat senzill. Les principals carreteres registren un trànsit molt dens de ciutadans que intenten escapar de la capital, més després de saber que les tropes russes estan molt a prop. En tot just sis hores, explicava Cortés a través de missatges a Twitter, havien pogut recórrer tot just 35 quilòmetres dels més de 500 que els separen de deixar enrere la guerra.

FMYTu0RXEAMcxDR
Situació de la furgoneta, encara molt lluny de la ciutat de Lviv.

Per ara, Escura assegura que “estem tranquils”. Més enllà dels bombardejos escoltats al matí, “ara no veiem res”. Té clar, però, que han de mirar de mantenir la calma. “No ens podem tornar bojos”, apunta. I és que el viatge serà llarg. “No sabem quant de temps ens queda”, apunta.

Etiquetes

Comentaris

Trending