La loteria del Baladrà

Els controls a la duana francesa per comprovar que s'ha fet el test negatiu de Covid són aleatoris i, en alguns casos, la informació és confusa

El govern francès, en la seva lluita per frenar la pandèmia de coronavirus i, especialment, la propagació de les noves soques va decidir restringir l'accés al país. Així els residents a Andorra només hi poden anar en casos justificiats (mèdics, escolars o familiars) i presentant un test negatiu fet 72 hores abans del desplaçament. Quedan exempts els treballadors transfronterers.  A la frontera, però, els controls són aleatoris i la informació que faciliten els duaners sovint és confusa. És la loteria del Baladrà.

Creuar la frontera per anar a França pot suposar la sorpresa primer, i la indignació després. Perquè hi ha viatgers que l'han passat a diverses hores i sense cap control havent pagant 40 euros pel test negatiu de Covid. "A més dels diners, hi ha el desplaçament a Andorra la Vella des de Canillo perquè l'stop lab està situat a la capital", diu Suzanne. Com ella, més residents han anat a França amb un test que no els ha servit de res. A les xarxes socials hi ha testimonis de viatgers que han passat pel punt fronterer a les set i a les nou del matí i a les dotze del migdia sense cap control. Alguns, però, han estat aturats a l'Ospitalet per comprovar que complien els requisits per entrar al país. La majoria ha circulat sense cap entrebanc.

Hi ha casos especialment curiosos com el de dos automobilistes que en presentar el test negatiu a la duana van ser informats que no calia per anar fins a Foix o si es feia el desplaçament d'anada i tornada durant el mateix dia. La confusió és notable des que el govern de França va aprovar les noves mesures de restricció.

En un primer moment es va dir que només seria vàlida la PCR. Posteriorment, les autoritats sanitàries franceses van acceptar la TMA com a prova vàlida per acreditar que no s'està contagiat de la Covid-19 i poder accedir al territori veí, segons va anunciar l'ambaixada de França al Principat. El missatge especificava a més que els tests d'antígens no substitueixen les proves TMA ni PCR. 

Comentaris (1)

Trending