Les estacions d’esquí ‘ataquen’ l’èxit

Els camps de neu del Principat afronten la nova temporada reforçant les mesures de seguretat per fer front a la preocupació generada pel sabotatge a Pal però convençuts de tenir un bon anyEntre Grandvalira, que celebra la seva continuïtat, Pal-Arinsal i Arcalís inverteixen enguany, plataforma al marge, 24 milions d’euros i esperen vendre globalment uns 2.600.000 forfets

“Hem sigut capaços de transformar una molt mala notícia en quelcom positiu.” Les estacions d’esquí del país es preparen per a l’inici de la temporada. Ho fan amb bones expectatives, amb el repte de vendre, en conjunt, més de 2.600.000 forfets (o dies d’esquí). Amb una inversió global d’uns 24 milions i, malauradament, a l’aixopluc del sabotatge patit per Pal. Tots els dominis estan preocupats per l’acció delictiva que la policia continua investigant. Tots els dominis tenen clar que incrementaran la vigilància i el control. Però celebren la reacció de la ciutadania, que ha respost amb “indignació” a l’atac. Ep, i celebren més encara el manteniment de la marca Grandvalira.

De la mà d’Andorra Turisme, els màxims responsables executius dels tres grans dominis d’esquí alpí del Principat (Vallnord Pal-Arinsal, Ordino-Arcalís i Grandvalira) han encetat aquest dijous una roda de presentacions de les novetats per a la temporada que ve. En general, tots cerquen una millora de la qualitat dels serveis i la consolidació de les propostes exitoses que han anat oferint els darrers cursos. Tots busquen, també, incrementar el nombre de dies d’esquí venuts. Pal-Arinsal espera arribar a 550.000 des dels 534.000 de la temporada passada; Arcalís espera fer el salt de 180.000 a 200.000 i Grandvalira espera acostar-se als dos milions des dels poc més d’1.800.000 de la darrera temporada.

Abans que cada estació exposés les seves propostes, abans, doncs, que Xabier Ajona, Josep Marticella i Alfonso Torreño assumissin el protagonisme a l’escenari del Hard Rock Andorra, l’establiment que ha acollit la presentació de les novetats al Principat -en els dies següents el mateix acte es farà a Barcelona i Madrid-, el gerent d’Andorra Turisme, Betim Budzaku, ha celebrat la continuïtat de Grandvalira. Budzaku ha destacat que una presentació com aquesta, dies enrere, “feia respecte, una mica de por”. Però que “en quinze dies ha canviat tot per bé”. La continuïtat del domini de les valls d’Orient i la integració a ell d’Arcalís ha estat aquest plus extra per a una temporada que arrenca amb la incidència soferta per Pal.

Totes les estacions esperen que la policia acabi enxampant els sabotejadors dels ginys massanencs i deixi l’acció “com un malson, que no vagi més enllà d’això”

Ajona, Marticella i Torreño han reconegut la preocupació de les estacions després del sabotatge. De fet, el director general d’Arcalís ha explicat que la situació preocupa no només a Andorra, sinó molt més enllà, tot i tractar-se d’un fet “excepcional” al qual, per les dimensions de les estacions i la configuració de les mateixes “tots estem exposats”. D’una manera o altra, els tres màxims responsables executius d’Ordino, de Pal-Arinsal i de Grandvalira han explicat que es reforçaran les mesures de seguretat i els protocols de seguretat i control dels ginys. Alhora, segons Ajona, “confiem en la feina de la policia”.

Resoldre el cas seria un plus molt important. “Trobar la persona que ho ha fet”, en paraules d’Alfonso Torreño seria un element essencial per tal que tot plegat “quedi en un malson” i no vagi més enllà d’això. Qui més ho espera és Josep Marticella, que ha assegurat que l’estació massanenca vol transmetre un missatge de tranquil·litat i “confiança”. “Hem sigut capaços de transformar una molt mala notícia en quelcom de positiu”. No obstant, i jugant amb l’eslògan de Vallnord per a la propera temporada (“Pura emoció”), ha assegurat que “amb menys emoció també passaríem”. Des de Pal-Arinsal es treballa per reparar tots els cables seccionats i es facilita tanta informació com demana la policia. Fonts properes al cos han assegurat que es continuen repassant llistats d’exempleats, proveïdors i clients sense tenir ni molt menys encara un cercle tancat.

Novetats

Arcalís decidirà aquest dijous al matí si es donen les condicions per obrir a partir del cap de setmana o no encara. Hores d’ara, amb un repuntament de les temperatures i sense una gran base de neu, sembla complicat. Però no impossible. L’estació ha invertit gairebé vuit milions d’euros en unes millores que tenen el seu epicentre en el nou telecabina Tristaina, que enllaçarà l’Hortell amb la Coma i reduirà l’impacte negatiu que fins ara tenien els temporals de neu o de vent.

És clar que per a Secnoa integrar-se al domini Grandvalira sense deixar de ser Vallnord ha de ser un plus que s’ha de reflectir en una venda de més forfets. De fet, per 90 euros de complement es pot obtenir el tiquet de temporada per a Grandvalira i el d’Arcalís. Aquest sens dubte és una de les grans novetats de la temporada, en què a mida que passin les setmanes s’intentarà desenvolupar nous productes conjunts sobre els quals Xabier Ajona ha explicat que encara s’està treballant. La instal·lació de nous canons de neu és una altra de les millores.

El telecabina Tristaina a Arcalís, una nova bassa per poder fabricar neu artificial a Arinsal o un tobogan tipus tobotronc a Canillo són algunes de les principals novetats

A Pal-Arinsal hauran invertit per aquesta temporada sis milions d’euros. L’objectiu és obtenir beneficis per sisè any consecutiu després d’un estiu exitós, segons Josep Marticella, i que representa ja el 10% de la facturació total anual. L’estació massanenca ha construït una nova bassa per a la fabricació de neu artificial a Arinsal, posa més canons, més màquines, marca més i millor els circuits de raquetes i d’esquí de muntanya i fa noves apostes associades a les activitats socials i la restauració com l’obertura de l’estació per Cap d’Any.

L’estació massanenca espera vendre el cap de setmana abans d’iniciar la temporada 10.000 forfets en 24 hores. O potser 48. I, en global, fixa l’objectiu en vendre 550.000 dies d’esquí. Marticella ha remarcat l’àmplia gama de productes que té l’estació -també a través de les xarxes, on els seus col·legues d’Arcalís són un clar referent amb una aposta digital molt accentuada- i la combinació d’aparent èxit per al camp de neu massanenc de combinar esquí a l’hivern i bicicleta a l’estiu.

Finalment, Grandvalira arriba als quinze anys de projecte conjunt. Quinze anys que Alfonso Torreño, el seu director general, ha remarcat que finalment podran celebrar amb tots els ets i uts i amb la garantia d’estar deu anys més en les primeres posicions del rànquing de les millors estacions del món. Entre Soldeu, el Tarter, Pas de la Casa i Grau Roig inverteixen deu milions d’euros plataforma esquiable canillenca al marge. El manteniment de la marca i el domini i la passarel·la són algunes de les grans novetats de Grandvalira, sense oblidar un tobotronc a Canillo que amenaça en rivalitzar amb el de Naturlandia. I superar-lo.

Pal-Arinsal espera saltar de 534.000 dies venuts a 550.000; Arcalís preveu arribar als 200.000 forfets des dels 180.000 temporada passada i Grandvalira vol acostar-se als 2 milions

Torreño, esmentant les millores, ha remarcat la reforma de l’estació de sortida del Funicamp a Encamp i ha remarcat la “tranquil·litat” que ha donat al personal de l’estació, de fet, dels dos dominis que realment s’integren a Grandvalira (Ensisa i Saetde), l’acord de continuïtat. “Podem parlar d’una història d’èxit”, ha afirmat l’executiu tot explicant que el repte per la propera temporada és créixer un 2,5% en la venda de dies d’esquí i aproximar-se molt molt als dos milions de forfets venuts. I és clar, amb activitats de primer nivell. En totes les estacions, sí. Però amb Soldeu, el març de l’any que ve, com a protagonista de les finals de la Copa del Món d’esquí.

Andorra al centre del món de l’esquí. Per molt que els sabotatges pretenguin, potser, el contrari. “El client ha manifestat indignació”, ha afirmat Xabier Ajona. Per tant, sense abaixar la guàrdia i posant-hi tots els mitjans a l’abast -Pal-Arinsal encara no té quantificada la ‘factura’ dels danys-, el sector de la neu a Andorra pretén continuar sent referent a Europa. I al món sencer. Des del cor dels Pirineus, amb emoció, sentit-se lliure i essent tots campions.

Comentaris (2)

Trending