Laic, públic i... gratuït

Rebuig a la possibilitat que l'ensenyament francès a Andorra sigui de pagamentMacron va anunciar durant la seva visita al país la seva voluntat de potenciar-lo

La possibilitat que el sistema educatiu francès passi a ser de pagament apareix periòdicament perquè, entre altres coses, el cost de mantenir aquesta infraestructura, i especialment el Lycée Comte de Foix amb uns 1.500 alumnes i uns 150 professors, és molt costosa. De tota manera són majoria les opinions contràries i la voluntat és que continuï sent gratuït. L'ensenyament públic gratuït i obligatori va ser introduït a França l'any 1882.

Raons històriques, l'alt percentatge d'aprovats al Bac del Lycée, o el paper del copríncep francès són algunes de les raons esgrimides per aquells que s’oposen al pagament. N’hi ha que recorden la visita d’Emmanuel Macron i la seva aferrissada defensa de l’ensenyament francès, el seu desig de potenciar-lo i l’anunci de la visita del ministre de l’Educació Nacional, Jean-Michel Blanquer, a Andorra per poder tenir informació de primera mà. El Lycée Comte de Foix és l’únic de tots els que hi ha a l’estranger que no depèn del ministeri d’Exteriors. I n’hi ha a llocs tan diversos com l’Índia o els Estats Units.

Es consideren establiments d’èlit i el preu està en consonància. “No vull imaginar si fan pagar 400, 500 o 600 euros o més cada mes en funció del país. Els altres sistemes (andorrà i espanyol) es quedaran saturats i les instal·lacions del Lycée es quedaran mig buides, ara que ampliaran aules a l’antiga escola espanyola de Ciutat de Valls”, afirma una font del ministeri d’Educació andorrà. A més hi ha el paper de França i el fet de mantenir una presència important al país. “Que el sistema francès passi a ser de pagament pot fer trontollar el coprincipat. No com amb el tema de l’avortament, però vaja”, explica un andorrà nascut a França i molt relacionat amb les institucions franceses. Cal recordar que també hi ha un conveni bilateral signat entre Andorra i França que oficialitza la permanència del sistema al país.

Des de l'any 1900 les despeses de l'ensenyament sempre ha anat a càrrec de les autoritats franceses

Cap de les fonts consultades afirma haver escoltat per un canal oficial la proposta de fer pagar. “El que ens acostumen a dir quan anem al ministeri a París és que troben que inverteixen molts diners en l’ensenyament francès a Andorra i que després pocs alumnes segueixen els estudis superiors a França, i prefereixen Barcelona tot i els ajuts, avantatges i preus econòmics que se’ls ofereix al país veí del nord”. De fet, des de l'any 1900 quan es van inaugurar les primeres escoles franceses a Sant Julià de Lòria i a Andorra la Vella les despeses de l'ensenyament sempre ha anat a càrrec de les autoritats franceses, amb una única i curta excepció, la mestra de Canillo, la senyora Pla, que en un principi (any 1913) era remunerada pel comú de la parròquia.

Ara, la nova tongada de comentaris, ha coincidit amb la visita a Andorra, aquest divendres passat, de la rectora de l’Acadèmia de Montpellier, on pertanyen administrativament les escoles franceses d’Andorra. Aquesta visita pot ser el pròleg a la del ministre. Les autoritats educatives franceses sempre han destacat l'alt nivell de l'ensenyament al Lycée que es constata amb el percentatge d'aprovats al BAC, que acostuma a fregar el cent per cent.

Davant  les opinions contràries al pagament, també n’hi ha, poques, de favorables. Són les que creuen que un establiment com els que té França en altres països podria portar estudiants de fora i evitaria les dificultats de funcionament que té ara el Lycée, que agrupa col·legi i segona ensenyança en un mateix indret.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending