“Hem d’animar la població a vacunar-se”

El cirurgià digestiu Ramon Vilallonga és, segur, un dels primers andorrans en haver rebut la vacuna contra la Covid-19; ell defensa que és segura i que és un gran pas per vèncer la pandèmia

Treballa en un dels centres on més casos de Covid es tracten. Ramon Vilallonga és un cirurgià digestiu andorrà que en certa manera ha hagut de deixar al marge de la seva especialitat -no tant ara com ho va haver de fer durant la primera onada- per centrar-se a fer costat als seus companys de la Vall d’Hebron a combatre la pandèmia. Aquest divendres, amb el desplegament massiu de la vacunació de sanitaris a Catalunya, ha estat, segur, un dels primers andorrans en rebre el vaccí de Pfizer que, suposadament, ha d’ajudar a controlar el virus.

“La vacuna és segura”, afirma el facultatiu sense embuts. “És un pas més contra la Covid”, hi afegeix. “Aquesta vacuna ha de fer front i garantir la immunitat per la soca més coneguda de les que existeixen. Poques dades hi ha sobre les possibles noves soques”, afirma quan se li demana per la suposada nova variant, més contagiosa, que teòricament prové o, almenys, es va descobrir al Regne Unit. “Sigui com sigui es podran adaptar a les noves soques”, manté amb total seguretat Vilallonga.

“Aquesta vacuna ha de fer front i garantir la immunitat per la soca més coneguda de les que existeixen. Poques dades hi ha sobre les possibles noves soques”

El metge, especialista en cirurgia endocrina laparoscòpica, robòtica i de l’obesitat, va estar tres mesos durant la primera fase de la pandèmia sense poder fer cap operació relacionada amb allò sobre el que ell és expert. No va tenir cap dubte en vacunar-se quan va arribar el moment. Més enllà del dispositiu que s’ha de preparar per administrar el vaccí, no hi ha a priori cap dificultat. Per ara, tampoc ha hagut de ‘suportar’ “cap reacció”, alhora que destaca el fet que aquest divendres “hem començat a desplegar la vacunació massiva als sanitaris”.

Per a Ramon Vilallonga, “el temps ens dirà” fins on poden protegir les vacunes que s’estan administrant ara, en el seu cas, les de Pfizer. “Però sobretot hem d’animar la població a vacunar-se”, alhora que admet que els “resultats (sobre el nivell de protecció que pot assolir el vaccí) encara tardaran en veure’s”. Està convençut que es vencerà la pandèmia més aviat que tard malgrat que té clar que “la pujada d’aquest gener serà dolenta”. Vilallonga es mou principalment entre Girona, on té focalitzat el seu domicili familiar, i Barcelona, on majoritàriament visita, encara que també té pacients i consulta al Principat. Per això és conscient de les dificultats econòmiques enormes per les quals passa el país.

IMG 5838
Ramon Vilallonga en el moment de l'administració de la vacuna.

El cirurgià reconeix que tot el que em volta la Covid, però la incertesa, “és un embolic”. I que caldrà ser molt vigilants amb l’impacte real que tinguin les interaccions socials producte de la celebració de les festivitats nadalenques. Ara, el que s’està notant als hospitals, sobretot, és el repunt del pont de la Puríssima. “Ara gestiono com a cap de guàrdia ingressos i obertures de plantes.” No obstant, res comparable amb els primers mesos de la pandèmia. Ara gestiona fonamentalment la Vall d’Hebron tres plantes Covid.

Arran de l’inici de la pandèmia el març n’hi havia dotze, de plantes operatives per atendre malalts de coronavirus. “Vam triplicar capacitats d’UCI i de llits, al març.” Van arribar a tenir, a la Vall d’Hebron, 639 contagiats ingressats a planta i 173 a l’UCI. “Va ser el màxim; va ser terrible”, explica Vilallonga que demana no abaixar la guàrdia ara. Enrolat en diversos projectes encara embrionaris, el metge andorrà explica que al centre català ara ja tornen a tenir un centenar de malalts a planta i gairebé mig centenar a l’UCI.

Comentaris (12)

Trending